Koliko su aerosoli štetne čestice, kako čovek svojim aktivnostima utiče na kvalitet vazduha i šta možemo da uradimo da se zagađenje vazduha smanji? O ovim temama govorio je profesor dr Marjan Ranđelović, na još jednom u nizu akademskih predavanja koje organizuje EU info kutak u Nišu, u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Nikola Tesla“

Aerosoli su čestice koje duboku prodiru u respiratorni sistem čoveka i oslobađaju toksine koji štetno utiču na zdravlje ljudi. Najveći izvori štetnih čestica su termoenergetski, industrijski i poljoprivredni sektor, istakao je profesor Ranđelović.

Monitoring vazduha su u obavezi da vrše državni organi, a da podaci budu dostupni svima. Ministarstvo za životnu sredinu traži od operatera izveštaj, koji nakon toga daje na uvid javnosti. Regulative u Srbiji i EU su ujednačene, ali se u Evropi vrši stroža kontrola.

U Evropskoj uniji postoje oštrije mere koje se odnose na emitovanje štetnih čestica, a opšti trend je prelazak na obnovljive izvore energije.

„U EU se već odavno prešlo na neke izvore energije koji su ekološki bezbedniji. Koristi se eolska energija vetra, obnovljivi izvori, takođe i prirodni gas kao energent“ kaže profesor Ranđelović

Kada je reč o prisustvu čestica u vazduhu, sama čestica ne mora da bude opasna ali ako u sebi nosi opasne materije, može se preneti u krv čoveka ili biti opasna po pluća.

Ipak, kako je rekao profesor Ranđelović, aerosoli imaju i svojih pozitivnih dejstava koje ne treba zanemariti.

„Postoje prirodne aerosoli koje su korisne za naš organizam i one ispoljavaju pozitivna dejstva na naše zdravlje, utiču dobro na naš respiratorni trakt, pospešuju protok vazduha“ dodao je profesor Ranđelović

U smanjenju zagađenja vazduha, ljudski faktor ima izuzetno značajnu ulogu. Možemo doprineti boljem kvalitetu vazduha korišćenjem obnovljivih izvora energije, zamenom energenata ekološkim, korišćenjem filtera uz dimnjak koji eliminišu štetne čestice ili korišćenjem automobila novije generacije koji imaju katalizatore za izduvne gasove.