Ministar finansija Siniša Mali i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici prisustvovali su otvaranju rekonstruisanog graničnog prelaza Bajmok, koji se nalazi između Republike Srbije i Republike Mađarske.

Ministar finansija Siniša Mali poručio je da taj prelaz, izgrađen po najvišim standardina, pokazuje kakvu Srbiju želimo da imamo. “Prelaz pokazuje koliko se Srbija promenila i kako se menja, koliko smo na dobrom putu unapređenja odnosa sa EU”, rekao je Mali na otvaranja prelaza koji će znatno rasteretiti najfrekventnije prelaze na severu Srbije.

Ambasador Fabrici je naglasio da EU tesno sarađuje sa Srbijom da bi se podigla njena efikasnost i napomenuo da je za novi granični prelaz EU donirala 1,8 miliona evra.

“Rekonstrukcijom smo pokazali primer graničnog prelaza 21. veka sa svom infrastrukturom i softverskom opremom”, rekao je Fabrici, napomenuvši da je otvaranje prelaza Bajmok deo sporazuma Srbije i EU o integrisanom upravljanju granicom.

Navodeći da između Srbije i Mađarske postoji šest graničnih prelaza preko kojih sa obe strane prelazi po šest miliona putnika, a preko Bajmoka godišnje prođe oko 100.000 automobila, Fabrici je naglasio da je sve to deo agende povezivanja Srbije i Mađarske, ali i šire, Srbije sa celom EU.

Pomoćnik u ministratsvu za evropske integracije Branko Budimir koji je istakao da je značaj ovog projekta njegov doprinos slobodi kretanja građana i roba, što je definisano u pregovaračkom Poglavlju 24 i evropskoj politici prekogranične saradnje.

Novoizgrađeni prelaz Bajmok je udaljen tridesetak kilometara od Subotice. Očekuje se da će rasteretiti neke od najfrekventnijih prelaza u zemlji, Horgoš i Kelebiju, koji su udaljen 50, odnosno 30 kilometara.

Na ovom graničnom neće, kao ni do sada, biti teretnog saobraćaja, ali se zato očekuje da promet automobila i autobusa značajno poraste, posebno imajući u vidu idealan položaj tog prelaza kojim se najbrže može stići do nekih evropskih gradova, poput Beča.

Reč je o jednom od osam graničnih prelaza između Srbije i Mađarske, čija modernizacija će putnicima unaprediti kvalitet putovanja, lokalnom stanovništvu kvalitet života, a carini i policiji rad. Prelaz je izgrađen u skladu sa najvišim standardima i sadrži sve što je neophodno za nesmetano funkcionisanje putničkog prometa i efikasan rad graničnih službi.

U radove je uloženo 2,1 milion evra, od čega je 1,8 miliona evra izdvojeno iz pretpristupnih fondova EU, dok je nešto više od 300.000 evra obezbeđeno kroz nacionalno sufinansiranje. Korisnik projekta je Uprava carina.

Evropska unija do sada je podržala izgradnju još dva granična prelaza na teritoriji pokrajine Vojvodine, Horgoš koji se takođe nalazi na granici sa Mađarskom I Batrovci koji je granični prelaz ka Hrvatskoj.

Suma izdvojena za izgradnju novog graničnog prelaza Bajmok samo je deo budžeta od 6,7 milona evra koje je Evropska unija predvidela za projekat podrške daljoj modernizaciji Uprave carina Srbije i poboljšanje upravljanja granicom, kao i primenu automatizovanih kontrolnih sistema uvoza i izvoza.