U Krivaji pored Bačke Topole, otvorena je prva digitalna farmu u Srbiji i regionu, koja predstavlja jedinstveni prostor na kojem se na njivi, primenjuju najsavremenije tehnologije i mehanizacija. Digitalnu farmu osmislio je Institut „BioSens“iz Novog Sada, u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem „Krivaja“, u okviru projekta ANTARES, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije

FoNet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na otvaranju farme navela da će ovakav način proizvodnje poljoprivrednicima omogućiti da besplatno i „iz prve ruke“ nauče kako da smanje rizike, troše manje vode i đubriva i ulože manje sredstava, a dobiju veće prinose, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Ona je poručila da otvaranje digitalne farme pokazuje da je Srbija lider u regionu i da može da postane lider u Evropi kada je reč o digitalizaciji i novim tehnologijama u poljoprivredi.

FoNet

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je poljoprivreda u Srbiji važan pokretač i faktor razvoja, te da je u prethodnih nekoliko godina izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije udvostručen.

Unija je danas veliki investitor, trgovinski partner i donator Srbije i nastaviće da joj pruža podršku u procesu reformi na putu evropskih integracija, ali i za dobrobit ekonomije i građana Srbije, naveo je Fabrici.

FoNet

Unija će, rekao je Fabrici, nastaviti da pruža podršku Srbiji u inovacijama, kroz projekat „Horizont 2020“, kao i podršku srpskoj poljoprivredi kroz IPARD program, kojim će se obezbediti 175 miliona evra podrške.

On je objasnio da je digitalnu farmu osmislio Institut „BioSens“iz Novog Sada, u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem „Krivaja“, u okviru projekta ANTARES, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije.

Ambasador Fabrici je podvukao da je upravo projekat ANTARES, koji obuhvata dva najznačajnija sektora – IT i poljoprivredu, primer dobre saradnje Srbije i EU.