Komesar Varheji u poseti Srbiji

0

Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varheji sastancima u Beogradu započeo je dvodnevnu posetu regionu. Razgovori sa predstavnicima Srbije i Crne Gore dolaze dan nakon objavljivanja nove metodologije procesa proširenja.

Komesar Varheji prvo je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kome je predstavio novu metodologiju pregovora.

„Želimo da ovaj proces bude više politički i da razgovaramo o pitanjima koja pripadaju zajedno, kako bismo imali širu perspektivu i kako ne bismo delili teme. Tako ćemo imati više sinergije u celom procesu i, nadamo se, bolju dinamiku“, navodi komesar Varheji.

On je izneo i plan da se na Samitu u Zagrebu, gde se očekuje da na stolu bude nova strategija ekonomskog razvoja i investicicije u ceo region.

Kao što znate, sa novom Evropskom komisijom, proširenje EU na Zapadni Balkan nikada nije bilo veći prioritet. Ova Komisija sebe opisuje kao geopolitičku, geopolitika počinje u našem susedstvu, počinje u srcu Evrope, na Balkanu. Ovde sam sa dobrim razlogom ovako rano tokom mandata, pošto želim da pojačam našu posvećenost i našu povezanost sa Zapadnim Balkanom, posebno sa onim državama koje već pregovaraju o priključenju. Ovde imamo napredak i ja želim da ga ubrzam“, kaže evropski komesar.

„Na kraju svog mandata, želeo bih da najmanje jedna država iz regiona bude spremna za članstvo. To je ono na čemu radim i to je moja misija u narednih četiri i po godine, i nadam se da ću u Srbiji imati partnertsvo u tom cilju“, zaključuje predstavnik Mađarske u Komisiji.

Srbija, kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovaračkom procesu sa, može da bira da li će nadalje koristiti već potpisan pregovarački okvir ili novu metodologiju, a moje simpatije su na strani nove metodolgije, kaže predsednik Vučić.

„Mi se nadamo i čekamo odluku u Zagrebu, hoće li to značiti i mogućnost ulaska i u strukturne fondove Evropske unije. To znači da, ako imate konkurenciju i rast kao klaster, mi smo tu otvorili najveći deo poglavlja, samo tri nismo a šest jesmo. Ukoliko bismo to završili, u tom delu bismo mogli, iako ne bismo bili članica EU, da pripadamo Evropi i da imamo korišćenje fondova na isti način kao i oni“, navodi predsednik Srbije.

Predsednik Vučić kaže i da je srećan što je na poziciju evropskog komesara za proširenje došao čovek iz Segedina, koji je blizu Srbije.

„Mi smo veoma zahvalni na načelima na kojima svoju politiku prema Balkanu zasniva Evropska komisija, sigurni smo da će se nastaviti proces evropskih integracija. Mi smo životno zainteresovani, to je za nas od posebnog strateškog značaja i verujem u vašu posvećenost, verujem u vašu posvećenost, verujem u vašu snagu, a mi sami znamo koliko stvari imamo da uradimo“, zaključuje predsednik Vučić.

Na početku konferencije za novinarima, zvanično je potpisan i ugovor o EU donacijama u različitim sektorima, vredan preko 138 miliona evra.

Komesar Varheji posetu Beogradu nastavio je sastancima sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, kao i učesnicima u u međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima.

Komesar Varheji sastao se i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Podeli

Comments are closed.