Zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt pozvao je mlade u Srbiji da budu aktivni tokom pristupanja zemlje Evropskoj uniji. Obraćajući se učesnicima Informativnog dana „Mladi i evropske integracije“ u Centru za promociju nauke, Benedikt je rekao da Evropska unija svojim građanima omogućava slobodu kretanja i zapošljavanja i da su to neke prednosti koje najviše koriste mladi.

„Uključite se i u politiku, tražite informacije, postanite aktivni, iskoristite sve mogućnosti, a mi smo spremni da vam pomogemo“, rekao je Benedikt.

Evropska unija je već uveliko prisutna u Srbiji. Imamo više od 600 projekata od izgradnje vrtića, smanjivanja emisije štetnih gasova iz termoelektrana u Obrenovcu do saradnje sa univerzitetima, istakao je Benedikt i naveo da u Delegaciji EU u Srbiji radi više od 100 ljudi.

Govoreći o najvećim prednostima EU, Benedikt je ocenio da je ona Evropi donela mir i da je politika sile i moći zamenjena saradnjom i vladavinom prava.

„To je ono što je zaista važno, pogotovo ako vidimo šta se dešava oko EU, u arapskim zemljama, u Ukrajini. Tad razumemo koliko je važno što se konflikti u EU ne rešavaju nasljem, već zakonom, institucijama“, rekao je Benedikt.

On je ocenio da EU nije statična organizacija i da se unija 28 država članica i dalje razvija.

Šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević rekla je mladima da uporedo sa evropskim vrednostima ide i svest o odgovornosti za sve ono što se radi i govori.

Ona je objasnila da obaveze Srbije u pristupanju Evropskoj uniji, pre svega, mogu da donesu korist samim građanima Srbije ako se na pravi način ispune.

„Priča se ne završava momentom ulaska Srbije u Evropsku uniju. Tada počinje žurka“, rekla je Miščević i navela da će Srbija morati da dokaže da može da pomogne u kreiranju i razvoju pojedinih politika i rešavanju problema, a da će u tome najveću ulogu imati mladi.