Evropski izbori se smatraju najvećim trasnacionalnim glasanjem budući da se u četiri dana organizuju u 27 država, a izborno pravo ima 376 miliona građana država članica EU, od čega će njih 26 miliona glasati prvi put.

Upravo je to bila tema o kojoj je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva razgovarala sa studentima i studentkinjama, kao i svim zaitneresovanim građanima na Filozofskom fakutletu u Novom Sadu.

Građani EU i oni koji imaju stalno prebivalište glasaće od 6. do 9. juna na izborima za novi saziv Evropskog parlamenta, a Halačeva je istakla važnost ovog prava, jer na taj način građani i građnke utiču na sastav parlamenta, a sa tim i na zakone koje on donosi.

Poslanici Evropskog parlamenta rade na zaštiti interesa građana, unapređujući i usvajajući zakone EU koji utiču na svakodnevni život stotina miliona Evropljana, uključujući građane Srbije. Oni su tu da saslušaju brige ljudi i deluju u skladu s njima, konsultujući se sa civilnim društvom i poslovnim sektorom kako bi se osiguralo da svako ima glas na nivou EU.

Poslanici Evropskog parlamenta su organizovani u političke grupe koje dele zajedničke ideale. Svaka grupa ima najmanje 23 poslanika, iz najmanje četvrtine zemalja EU.

Nakon prezentacije otvorila se dinamična diskusija.

Na pitanje kako se EU bori protiv dezinformacija, ona je istakla važnost medijske pismenosti.

“To je veoma kompleksan izazov, jer se dezinformacije vrlo lako prošire, dodatno, zahvaljujći porastu upotrebe veštačke inteligencije. Verujem da ste primetili i dezinformacije koje se šire u Srbiji, a vezane su za Evropsku uniju. Ne postoje jednostavna rešenja, potrebno je da delamo na svim poljimap, pružajući više prostora za faktografski tačne informacije o EU, izvan senzacionalnih naslova. Važno je i medijsko obrazovanje kako bi građani i građanke znali kako da provere informacije koje dobijaju i unapređenje saradnje sa fekt-čekerima. Zato smo organizovali niz obuka o medijskoj pismenosti širom Srbije i nastavljamo blisko da sarađujemo sa lokalnim fekt-čekerima,“ zaključila je Halačeva.

Više informacija 0 Izborima za Evropski parlament