Veber: „Potreban je kontinuirani zamah integraciji“

0

Predsednik EPP grupe (Evropska narodna partija) u Evropskom parlamentu, Manfred Veber, okončao je danas svoju posetu Srbiji. Veber je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, kao i sa članovima opozicionih političkih stranaka u Srbiji.

Uz Vebera, sastancima su prisustvovali i članovi EPP grupe – Dejvid Mekalister, predsednik spoljno-političkog odbora i Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Komentarišući budućnost odnosa EU sa Srbijom, Veber je naglasio važnost kontinuiranog  zamaha za proces EU integracija. „Moja poseta je došla u vreme kada takođe sarađujemo sa novom Evropskom komisijom. Dakle, u vreme kada je pred nama novi početak želeo bih da nas vidim u situaciji gde možemo da pošaljemo pozitivne i nove signale za reforme u Srbiji i u regionu“, izjavio je Veber.

Veber je tokom svoje posete obišao i Naučno-tehnološki park u Beogradu gde se upoznao sa radom Fonda za inovacionu delatnost. Evropska unija snažno podržava ovaj fond kako bi isplatio donacije istraživačima, inženjerima i inovatorima za razvoj i tržište njihovih ideja. Takav pristup gradi most između nauke i privatnog sektora.

„Impresioniran sam onim što mi je predstavljeno. Mnogo toga što se ovde razvija može biti korisno ne samo Srbiji, već sada i u Evropskoj uniji, što se i dešava“, izjavio je Veber.

Tokom posete Veber se takođe susreo sa nekoliko članova političke opozicije u Srbiji. Evropski parlament pokrenuo je dijalog u Srbiji, a planirano je da se čitav niz kontakata sa svim političkim partijama nastavi u decembru.

„Bio sam u Srbiji kako bih slušao i učio u kapacitetu predsedavajućeg EPP grupe i kako bih se upoznao se sa političkim prilikama u ovoj zemlji“, izjavio je Veber.

Podeli

Comments are closed.