Veliko interesovanje i kreativnost učesnika obeležili su takmičenje „Žene u fokusu“, koje je završeno u ponedeljak. Oko 1500 fotografija biće u konkurenciji za vredne nagrade i žiri će imati težak zadatak da odabere najbolje.

Rezulati konkursa biće objavljeni 25. novembra na veb stranici Delegacije EU u Srbiji i društvenim mrežama EU u Srbiji. Pratite nas da saznate imena pobednika i 20 najboljih fotografija!

Konkursom „Žene u fokusu“, Delegacija Evropske unije u Srbiji i National Geographic  Srbija pozvali su autore da pošalju fotografije jakih žena koje ih svakodnevno inspirišu: majke, bake, sestre, supruge, lekarke, medicinske sestre, prodavačice, novinarke, aktivistkinje, glumice, psihološkinje, sportistkinje, itd. Konkursom želimo da skrenemo pažnju na sve žene koje nas svojom snagom, upornošću i kreativnošću svakodnevno inpirišu!

Takođe, ovaj konkurs je deo kampanje kojom se Delegacija EU u Srbiji pridružuje međunarodnoj kampanji “16 aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja počinje 25. novembra i završava se 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Tri najbolje fotografije biće nagrađene vaučerima za kupovinu foto opreme u vrednosti od:

  • prva nagrada – 1.000 evra;
  • druga nagrada – 500 evra;
  • treća nagrada – 300 evra.

Žiri će dodeliti i „Specijalnu nagradu žirija za najbolju fotografiju EU projekta u Srbiji“. Radove će ocenjivati žiri u sastavu:

  • Goranka Matić, fotografkinja i istoričarka umetnosti čija je retrospektivna izložba “Iskustvo u gužvi” ove godine održana u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu;
  • Aleksandar Kelić, docent, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu;
  • Igor Rill, urednik, National Geographic Srbija;
  • David Pužado, Belgrade Photo Month;
  • Daliborka Nikolić, EU info mreža.

Stručni žiri će izabrati do 20 najboljih fotografija (uključujući  i tri nagrađene i jednu najbolju projektnu fotografiju), koje će biti objavljene u elektronskoj publikaciji EU info centra kao i na veb stranicama i nalozima na društvenim mrežama Delegacije EU u Srbiji. Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic.

Izložba najboljih fotografija biće održana tokom 2021. ili 2022. u zavisnosti od zdravstvene situacije i u skladu sa merama i propisima u vezi sa okupljanjem na javnim mestima  tokom pandemije.