Medijska pismenost za đake osmake, sekcija muzičkih mozgalica za decu do 12 godina kao i radionica hitne medicinske pomoći za sve uzraste bili su deo programa Veštine bez granica koji je održan u Bačkom Gradištu u februaru.

Ove radionice koje su realizovane u saradnji sa Bečejskim udruženjem mladih – BUM, posetilo je više od 50 stanovnika Bačkog Gradišta od tri do 50 godina.

Veštine bez granica je program koji je EU info kutak Novi Sad osmislio, a koji čini paket radionica iz oblasti obrazovanja, umetnosti i zdravlja. Radi se o profesionalnim veštinama koje građani mogu da nauče i koriste u svakodnevnom životu. Oslanjajući se na godišnju temu Evropske komisije, a to je Godina veština, naš program širi veštine, podstiče učenje i usavršavanje bez obzira na životnu dob ili profesiju.

MOPS

U okviru radionice posvećene edukaciji edukatorka medijske pismenosti Gorana Adamov održala je interaktivnu radionicu medijske pismenosti za đake osmih razreda.

Ova radionica realizovana je uz podršku Osnovne škole “Svetozar Marković” u Bačkom Gradištu.

Učenici su na radionici imali kratko predavanje o medijskoj pismenosti tokom kojeg su razgovarali o medijima, njihovom uticaju, ali i o nekim od najzastupljenijih vrsta medijske manipulacije.

Zatim su sami kreirali medijske sadržaje uz igricu MOPS – edukativne kartice koje su osmišljeni alat za realizaciju radionica o medijskoj pismenosti.

Kartice se sastoje od ukupno četiri špila: Formati, Vrsta sadržaja, Teme i Akteri. Učenici, podeljeni po grupama iz svakog špila izvukli su po jednu karticu i onda kreirali sadržaj onako kako su kartice to zadale.

Nakon osmišljavanja zadatih sadržaja, usledila je diskusija o zadacima koje su učenici izvukli i napisali, ali i o važnosti medijske pismenosti.

MUZIČKE MOZGALICE

Muzička radionica namenjena deci uzrasta od 7 do 12 godina okupila je oko 20-oro dece uzrasta od tri do 12 godina.

Muzička pedagoškinja Gabriela Benak zajedno sa decom igrala je nekoliko edukativnih igrica koje kombinuju učenje o muzici – ritmu i melodiji, ali i logičko zaključivanje.

„Igre su osmišljene tako da uz muzičke igre razvijamo intelektualne veštine. Poznato je da se pokreću skoro sve regije u mozgu dok sviramo instrument. To se dešava čak i ako samo slušamo muziku. Te regije su povezane sinapsama. Radeći na muzičkim veštinama mi zapravo treniramo te sinapse“, rekla je Gabriela Benak.

TINU-NINU!

Radionica hitne medicinske pomoći koju drži medicinsko osoblje u Bačkom Gradištu je izazvala veliko interesovanje.

Ova radionica je od velike važnosti, jer na njoj polaznici mogu da saznaju kako da pozovu hitnu pomoć, šta je važno da urade u “tri minuta panike”, ali i na koji način da pruže prvu pomoć ukoliko neko u njihovom okruženju izgubi svest.

Eu info kutak Novi Sad osmislio je program Veštine bez granica koji će biti realizovan u mestima širom Vojvodine. U pitanju je set radionica iz oblasti obrazovanja, umetnosti i zdravlja, kao grupa profesionalnih veština koje građani mogu da nauče i koriste u svakodnevnom životu. Oslanjajući se na godišnju temu Evropske komisije za 2023. i 2024. godinu koja je posvećena profesionalnim veštinama, ovaj program širi veštine, podstiče učenje i usavršavanje bez obzira na životnu dob ili profesiju.