Nagradni foto-konkurs „Natura 2000 u kadru“, koji su zajednički organizovali projekat „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ i Energetski portal, uspešno je završeno 27. novembra. Tokom 11 nedelja više od 1500 fotografija učestvovalo je na ovom takmičenju, a tri najuspešnije biće nagrađene na završnoj ceremoniji koja će 17. decembra biti održana onlajn na Facebook stranici EU u Srbiji.

Glavne teme na koje su fotografi amateri i profesionalci odgovorili bile su: zaštićena prirodna područja i prirodne lepote, biljni i životinjski svet, kao i aktivnosti ljudi u prirodi (održiva poljoprivreda, turizam i druge aktivnosti). Cilj i namera ovog foto-konkursa bila je da se povežu važnost očuvanja biodiverziteta sa raznolikostima prirodnih pejzaža u Srbiji, sa naglaskom na vrstama koje će biti deo buduće mreže Natura 2000, kao i da se javnosti pokažu lepote prirode u Srbiji, a građani motivišu i podsete na značaj očuvanja okoline i opstanka raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta.

Svake nedelje stručni žiri birao je po tri najuspešnije fotografije koje su pristigle tokom sedmice. Tokom trajanja konkursa 34 fotografije postali su finalisti, a najbolja tri rada biće nagrađena na završnoj ceremoniji. Članovi žirija su: Vođa projekta EU za Naturu 2000 u Srbiji Ana Injigo, menadžer projekta u Delegaciji EU zadužen za životnu sredinu i klimatske promene Antoan Avinjon, menadžer projekta iz Ministarstva zaštite životne sredine – sektor za očuvanje prirode i klimatske promene Snežana Prokić, fotograf Bojan Džodan, multimedijalna umetnica Mina Radović i glavna urednica Energetskog portala Nevena Đukić.

„Fotografi prirode još jednom su pokazali kakve su neverovatne snimke sposobni da naprave i koliko su široke mogućnosti koje im priroda pruža. Žiri je imao težak zadatak da donese odluku, ali su nam istovremeno dali mogućnost da uživamo u fantastičnim fotografijama. Upravo gledajući ih, mi možemo da zamislimo i osetimo da smo na toj lokaciji i da vidimo nešto što nikada ranije nismo videli. Za mene je biti član žirija bilo divno iskustvo koje mi je dalo mogućnost da zabeležim koje lokacije nikako ne smem da propustim putujući kroz Srbiju“, rekla je Ana Injigo.

Mreža Natura 2000 je međunarodna ekološka mreža zaštićenih područja koja su svrstana u dve kategorije shodno Direktivi o staništima i Direktivi o pticama. Projekat podržava Ministarstvo zaštite životne sredine da uspostavi prvu listu potencijalnih lokacija u Srbiji koje će biti deo evropske mreže Natura 2000.

Foto-konkurs „Natura 2000 u kadru“ okupio je više stotina fotografa i ljubitelja prirode koji su ravnopravno učestvovali u trci za neku od tri nagrade – 1. nagrada – 60.000 dinara, 2. nagrada 45.000 dinara, 3. nagrada 35.000 dinara.

Izložba najuspešnijih fotografija zbog specifične epidemiološke situacije je odložena i biće održana kada se za to steknu uslovi, najverovatnije tokom proleća 2021. godine.