Homofobija, bifobija i transfobija nemaju mesta u Evropskoj uniji ili bilo gde u svetu. Napori da niko ne bude zanemaren zahteva od nas da se fokusiramo na borbu protiv nejednakosti i višestrukih i višeslojnih oblika diskriminacije. Jednakost, sloboda i pravda moraju važiti za sve bez obzira na njihovu stvarnu ili percipiranu seksualnu orijentaciju i rodni identitet

LGBTI osobe širom sveta i dalje su na meti nasilja, diskriminacije i stigmatizacije. Na previše mesta na svetu, LGBTI osobe su isključene i napadane zbog toga ko su i koga vole. EU oštro osuđuje zakone koji kriminalizuju istopolne veze. Takvi zakoni krše Međunarodnu povelju o ljudskim pravima, regionalne pravne instrumente, pa čak i nacionalne ustave.

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT), ali i svakog drugog dana, pozivamo vlade širom sveta da ukinu diskriminatorne zakone, preduzmu mere za borbu protiv zločina iz mržnje i govora mržnje, spreče sve oblike nasilja nad LGBTI osobama i pozabave se strukturnim i institucionalnim barijerama i predrasudama koje i dalje ograničavaju učešće LGBTI osoba u donošenju odluka i političkim procesima.

Uprkos zabrinjavajućim neuspesima i globalnom odbijanju, pozdravljamo to što su još dve zemlje prošle godine dekriminalizovale istopolne zajednice i što su u nekoliko drugih LGBTI osobe sudskim putem postigli svoja ljudska prava, što pomaže da se obezbedi pravna jasnoća, bezbednost i jednak tretman.

EU nastavlja da radi sa partnerima na inkluzivnim zakonima i politikama. Pozdravljamo, podržavamo i blisko sarađujemo sa civilnim društvom i braniteljkama i braniocima ljudskih prava LGBTI osoba, koje se tako često suočavaju sa zastrašivanjem, uznemiravanjem i pretnjama.

Inkluzivne politike čine razliku. Nastavićemo da radimo na izgradnji, a ne samo da zamišljamo svet u kome jednakost napreduje i u kome svaka osoba može da dostigne svoj puni potencijal i živi slobodno i ravnopravno.

Izjava

Pogledajte video generalnog sekretara EEAS Stefana Sanina