Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borelj sastao se u utorak u Briselu sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Tokom sastanka, visoki predstavnik Borelj ponovio je posvećenost EU putu Srbije u Uniju. U tom kontekstu, on se raduje daljem napretku u sprovođenju reformi i ispunjavanju obaveza preuzetih u okviru pristupnih pregovora, uključujući vladavinu prava i slobodu medija. On je takođe pozdravio korake Srbije ka usklađivanju svoje vizne politike sa EU.

U okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, visoki predstavnik Borelj je ponovio potrebu da se prevaziđe konstantno upravljanje krizama, te stoga očekuje konstruktivan angažman na nedavnom predlogu EU o normalizaciji odnosa. On je pozitivno ocenio jučerašnju javnu intervenciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića po ovom pitanju. Visoki predstavnik je takođe podvukao važnost za obe strane da u potpunosti sprovedu sve nerešene obaveze iz dijaloga, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Visoki predstavnik Borelj i ministar Dačić razgovarali su o pitanjima koja se odnose na Zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku (ZSBP) i Zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku (ZBOP). Visoki predstavnik Borelj je podvukao povećan značaj usklađivanja sa ZSBP-om nakon ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu. On je takođe istakao jasno očekivanje EU od Srbije, kao zemlje kandidata, da bude uz EU u pogledu spoljnopolitičkih stavova i odluka, u skladu sa svojim strateškim izborom integracije u EU.

Visoki predstavnik takođe je pozdravio kontinuirani, visokokvalitetni doprinos Srbije misijama i operacijama EU u okvirima ZBOP.

Saopštenje