Sada je trenutak za hrabrost i reforme vladavine prava kako bi Srbija ubrzala put evropskih integracija, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre tokom obeležavanja desete godišnjice rada koalicije prEUgovor.

Na konferenciji koalicije organizacija civilnog društva koje nadgledaju reforme vladavine prava u Srbiji u okviru procesa evropskih integracija, ambasador Žiofre je naglasio i da vladavina prava ostaje glavni stub EU integracija Srbije.

Žiofre je rekao da su snažne i nezavisne institucije ključne za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i da niko ne sme biti iznad zakona i nekažnjiv.

„Ostajemo u potpunosti privrženi integraciji Zapadnog Balkana – uključujući i Srbiju u porodicu evropskih naroda“, naglasio je Žiofre koji je na konferenciji govorio i o značaju slobode izražavanja i slobode medija.

Podsetio je da je Srbija usvojila medijsku strategiju i akcioni plan i dodao da je naredni korak blagovremeno usvajanje i dosledno sprovođenje podzakonskih akata.

Šef Delegacije EU naglasio je i da je Unija tu da pruži finansijsku pomoć pravosuđu i da će nastojati da prati usklađenost reformi sa evropskim standardima, da bi postigla ciljeve u pregovorima. Istakao je posebnu zahvalnost civilnom društvu u procesu reformi vladavine prava i naglasio da je saradnja između civilnog društva i javnih vlasti ključna za evropski put Srbije.

Ove teme obeležile su i panel diskusiju, na kojoj su učestvovali ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra i Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ministarka Miščević je, između ostalog, navela da Srbija 23 godine nastoji da napravi značajan napredak u različitim procesima i taj napredak svako će reći da je nedovoljno brz.

„Poenta je da nema procesa EU integracija ako u njemu ne učestvuje celo društvo“, rekla je ona i pozvala organizacije civilnog društva da budu objektivne, ali i kritične i pohvale nešto ako država dobro uradi.

Na konferenciji je predstavljen 20. po redu prEUgovor Alarm, redovni nezavisni polugodišnji izveštaj Koalicije koji prati stanje reformi u pojedinim oblastima Klastera 1. Izveštaj obuhvata period od novembra 2022. do maja 2023. godine.

Koaliciju prEUgovor čine ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Konferenciju „Decenija prEUgovora: Očuvanje reformi vladavine prava bez kompromisa“ možete u celosti pogledati ovde, a održana je u okviru projekta „PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništva za jači uticaj u neizvesnijoj budućnosti“ koji finansira Evropska unija.