Jedan od prioriteta privrede u Srbiji je jačanje inovativnosti i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Cilj je smanjenje nezaposlenosti, stvaranje novih radnih mesta i povećanje sposobnosti mladih da svoje ideje pretvore u uspešan poslovni poduhvat. Posebno u trenutnoj situaciji, izazovnoj za čitav svet, potrebno je pružiti podršku onima koji tek ulaze u poslovni svet i preduzećima koja se svakodnevno bore u tržišnoj utakmici. Značajnu ulogu u ostvarivanju tih ciljeva imaju poslovni inkubatori, koji svojim stanarima pružaju usluge i na taj način pomažu i ubrzavaju njihov razvoj i poslovanje.

Međutim, i samim poslovnim inkubatorima je potrebna podrška, kako bi svoje usluge razvili i ponudili najbolja rešenja svojim korisnicima. Sa tim ciljem sprovodi se i projekat „Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora – EUBID“ koji je poslovnim inkubatorima i naučno-tehnološkim parkovima iz Srbije, koji podržavaju visokotehnološke startapove, omogućio da od 11. do 29. decembra učestvuju u obuci koju sprovodi jedan od najrazvijenijih naučno-tehnoloških parkova iz EU – NT park Kaunas iz Litvanije.

Obuka je počela učešćem u završnom događaju programa za ubrzanje poslovanja EVOLUT 4.0 koji je NT park Kaunas razvio i uspešno ga sprovodi već nekoliko godina. Događaj poznatiji pod nazivom ’pitching’, koji predstavlja prezentaciju poslovnih ideja startapova potencijalnim investitorima organizovan je u onlajn formatu. U ’pitching’-u je učestvovalo više od 10 litvanskih startapova koji su ove godine pohađali EVOLUT 4.0 program, a poziv da posmatraju događaj dobili su i poslovni inkubatori iz Srbije. Više od 20 predstavnika inkubatora i startapova danas je, prisustvujući ’pitching’-u, počelo obuku, koja se sprovodi s ciljem jačanja kapaciteta visokotehnoloških poslovnih inkubatora i unapređenja inovativnog ekosistema u Srbiji.

Obuka pod nazivom ’Program jačanja kapaciteta’, specijalno za Srbiju razvijena je na osnovu međunarodno priznate metodologije programa EVOLUT 4.0, koja je 2018. godine rangirana kao najbolje poslovno rešenje za preduzetnike i razvoj novih proizvoda. To praktično znači da će se biznis inkubatori i stratapovi iz Srbije obučavati po jednoj od trenutno najrazvijenijih metodologija za unapređenje i ubrzanje poslovanja. Obuka se sastoji od 5 tematskih celina, a odvijaće se u devet dnevnih teorijskih i praktičnih sesija. Učesnici će, između dve sesije, imati dovoljno vremena za rešavanje zadatih problema i studija slučaja, kao i za individualan rad sa veoma iskusnim međunarodnim predavačima.

Ova, za potrebe srpskih biznis inkubatora i startapova specijano razvijena obuka, bazirana je na istraživanju potreba naših početnika u poslovanju, inovativnih malih kompanija, kao i inkubatora koji predstavljaju njihovu podršku i razvoju. U te svrhe, EUBID projekat koji finansira Evropska unija u saradnji sa nekoliko najrazvijenijih evropskih inkubatora i NT parkova kreirao je i sveobuhvatni „Priručnik za pružanje usluga poslovnih inkubatora“ koji se fokusira na razvoj usluga poslovnih inkubatora koji podržavaju visokotehnološke startapove u Srbiji. Priručnik je zasnovan na najboljim međunarodnim praksama, odnosi se na najvažnije aspekte procesa poslovne inkubacije – od testiranja poslovne ideje do izlaska na tržište. Priručnik je kreiran za članove i korisnike inkubatora, kao pomoć u pružanju usluga malim i srednjim preduzećima u njihovom rastu i razvoju i na taj način stvaranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti.

EUBID projekat je dvostruko orijentisan i njime su obuhvaćene dve vrste poslovnih inkubatora. Osim pomenutih koji podržavaju visokotehnološka MSP, projekat pruža podršku i inkubatorima koji su orijentisani na samozapošljavanje. Sa ciljem da se i njihov set usluga razvije što više, kako bi se unapredilo poslovanje MSP, projekat u saradnji sa Ministarstvom privrede sprovodi intenzivan program koji se odvija kroz konsultantski i mentorski rad sa predstavnicima tih inkubatora i njihovih stanara.

Uprkos otežavajućim okolnostima izazvanim pandemijom, a uz poštovanje svih propisanih mera zaštite, predstavnici projekta svakodnevno su u terenskim posetama inkubatorima širom Srbije u kojima savetuju članove i korisnike organizacija kako da napišu biznis plan, kako da se bolje povežu sa privredom i potencijalnim investitorima i kako da što bolje predstave svoje proizvode i usluge. I za poslovne inkubatore koji su orijentisani na samozapošljavanje u pripremi je sveobuhvatni priručnik za pružanje usluga.