Demokratija je osnovna vrednost Evropske unije, a civilno društvo u Srbiji je veoma aktivno u promovisanju tih vrednosti i evropskog puta Srbije i neizostavni deo čitavog procesa, poručio je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU koja je održana u Narodnoj skupštini.
“Proces proširenja je dobio novi zamah u izmenjenim geopolitičkim okolnostima. Moramo da ustanemo ujedinjeni i da poštujemo međunarodni poredak koji garantuje mir, stabilnost i prosperitet svima”, rekao je Žiofre.
Dodao je i da je energija tema koja trenutno ujedinjuje čitav evropski kontinent i da je Evropska unija odvojila milijardu evra pomoći Zapadnom Balkanu da prevaziđe eneregtsku krizu.
“Partneri su pozvani da učestvuju u novim energetskim platformama i EU otvara tržište električne energije za Zapadni Balkan. Takođe, EU je usvojila i paket pomoći od milijardu evra za region”, naveo je ambasador EU u Srbiji.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković poručila je da bez obzira na sve dosadašnje izazove, stagnaciju, i promene u dinamici pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Srbija i Zapadni Balkan imaju istorijsku šansu da naprave iskorak na evropskom putu.
“Potrebno je da evropske integracije budu okvir za neophodne reforme i suštinski preobražaj društva što je u interesu građana Srbije. Članovi Konventa su svesni da je evropski put Srbije zahtevan, ali su posvećeni ispunjavanju svih cljeva”, rekla je Selaković.
Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da će Vlada nastaviti dijalog sa organizacijama civilnog društva, a kao osnovne imperative u narednom periodu navela je vladavinu prava, borbu protiv korupcije i medije.

Komentarišući odnose Srbije i Evropske unije, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, navela je da Srbija insistira na jačanju niza elemenata saradnje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici koja se odnosi i do nivoa uključivanja u misije za održavanje mira.
Članovi Konventa su uputili najviše primedbi na nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima. Podsećamo da je nedavno Konvent reagovao molbom da se produži javna rasprava o ovom zakonu. Predsednica Vlade izrazila je jasnu nameru da se uključi u komunikaciju sa Konventom na ovu temu kako bi se razmotrile i razumele primedbe članica Konventa.
Plenarna sednica je godišnji krovni događaj Nacionalnog konventa i prilika za ocenu napretka Srbije na evropskom putu. U otvorenom dijalogu organizacija civilnog društva i nadležnih institucija razmatraju se mogućnosti za suštinske reforme u društvu u okviru procesa evropskih integracija.
Konvent je najbrojnija i najaktivnija platforma organizacija civilnog društva u Srbija, sa stalnom strukturom i aktivnostima, sa institucionalnim uporištem u pregovaračkom procesu i prepoznatljivim identitetom kako od strane predstavnika institucija Srbije i Evropske unije, tako i medija i šire javnosti. Tokom 2023. godine Konvent će organizovati niz tematskih događaja koji će pokrivati napredak u procesu pristupanja po klasterima. Na sednicama će biti okupljene organizacije civilnog društva i nadležne institucije.

Foto: Beta