Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog daljeg napetog stanja na severu Kosova.

Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da hitno preduzmu mere za bezuslovnu deeskalaciju situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji i zastrašivanja.

Radimo sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica.

Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi državljana kosovskih Srba koji će biti hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati.

Sjedinjene Američke Države će podržati rad Evropske unije kroz svoju Misiju vladavine prava na Kosovu (EULEKS). EULEKS će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava. Ovo uključuje, posebno, garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu.

Takođe očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate negovanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana.

Sve obaveze preuzete u Dijalogu moraju se u potpunosti sprovesti bez odlaganja.