Zajedničko saopštenje visokog predstavnika Žozepa Borelja i komesara za susedstvo i pregovore o proširenju Olivera Varhejija o izborima u Srbiji

0

U Srbiji su 21. juna održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, jedni od prvih u Evropi od izbijanja pandemije virusa korona.

Iako su učesnici parlamentarnih izbora u Srbiji imali mogućnosti da vode kampanju uz poštovanje osnovnih sloboda, prema preliminarnim zaključcima OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, izbor birača je bio ograničen zbog nesrazmerne prednosti vladajuće stranke i promocije vladinih politika od strane većine medija.

Evropska unija očekuje da završni izveštaj OEBS-a i preporuke za naredne izbore budu objavljeni u narednim mesecima. Od svih političkih aktera i nadležnih institucija očekujemo da se uključe u transparentan, odlučan i inkluzivni dijalog o sprovođenju tih preporuka u cilju otklanjanja nedostataka znatno pre održavanja narednih izbora.

Podstičemo novi saziv Narodne skupštine da nastavi sa unutarstranačkim dijalogom koji predvodi Evropski parlament u cilju postizanja širokog konsenzusa o reformama vezanima za EU, budući da su one od presudnog značaja za napredak zemlje na putu ka EU. Osim toga, podstičemo vođstvo Srbije da započne dijalog sa svim političkim učesnicima u cilju napretka u sprovođenju važnih reformi u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Evropska unija očekuje da naredna vlada nastavi sa angažmanom u pogledu sprovođenja hitnih reformi neophodne za pristupanje Srbije EU. Ovo se naročito odnosi na vladavinu zakona koja je u središtu procesa pridruživanja i trebalo bi da bude u samom vrhu političkih prioriteta sledeće vlade i socio-ekonomskih reformi koje imaju ključni značaj za oporavak nakon pandemije kovida 19. Takođe, računamo na kontinuirani angažman Srbije u dijalogu koji se odvija uz posredovanje EU kao i u široj regionalnoj saradnji.

Kao najveći donator i investitor u Srbiji, i kao njen najveći trgovinski i privredni partner, Evropska unija je u potpunosti posvećena pružanju podrške procesu pristupanja Srbije EU kao i ekonomskom oporavku nakon krize izazvane virusom korona, između ostalog putem Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan koji će biti objavljen na jesen.

Podeli

Comments are closed.