VIšegodišnji finansijski okvir, sledeći investicioni ciklus, klimatske promene, proširenje, odnosi sa Turskom, nelegalno vađenje nafte u ekonomskoj zoni Kipra i istraga pada aviona MH17 bile su glavne teme sastanka Evropskog saveta u Briselu.

O proširenju, Savet se saglasio da se o toj temi ponovo razgovara do samita članica Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji je predviđen za maj sledeće godine i održaće se u Zagrebu. Na Savetu tako nije doneta odluka o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Dozvolite da budem vrlo jasan: Severna Makedonija i Albanija nisu za to krive. I izveštaji Komisije su takođe jasni da su obe ove države uradile ono što su od njih traženo. Usvajanje Prespanskog sporazuma bilo je zaista izvanredno dostignuće. Tako obe zemlje imaju pravo da započnu pregovore sa EU od danas. Oni su spremni. Nažalost, nekoliko zemalja članica još nije spremno. Zbog toga nismo uspeli da donesemo pozitivnu odluku. Lično mislim da je bila greška, ali neću dalje komentarisati“, kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji ima i reči ohrabrenja za dve zemlje.

„Danas želim poslati poruku našim makedonskim i albanskim prijateljima: molim vas, ne odustajte. Potpuno razumem vašu frustraciju, jer ste učinili svoj deo, a mi nismo. EU je složen politički entitet i tačno je da ponekad treba predugo da se odluči. Ali apsolutno ne sumnjam da ćete jednog dana postati punopravni članovi Evropske unije“, zaključuje Tusk.

Pročitajte kompletan tekst zaključaka