Zaštita konkurentnosti važna za evropske integracije

0

Snažna politika zaštite konkurentnosti je važna za potrošače, građane, za zemlju u celini, istakao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici na svečanosti povodom početka projekta „Dalje poboljšanje zaštite konkurentnosti u Srbiji“.

Twinning projekat zajedno sprovode srpske i italijanske institucije, a njegov budžet prevazilazi milion evra. Ambasador Fabrici ističe da je usklađivanje sa politikom Unije neophodan proces koji može doneti puno koristi.

„Ovakva politika važna je u procesu priključenja EU, sa jedne strane pošto postoje zahtevi od zakonodavstva, ali i kako bi se do kraja iskoristile prednosti zajedničkog tržišta. 63 procenta srpskog izvoza odlazi u zemlje EU, 73 procenta direktnih investicija u Srbiju dolazi iz članica Unije,“ kaže ambasador.

Učesnici su mogli da vide i kratku video poruku evropske komesarke za zaštitu konkurentnosti Margret Vestager.

„Postoji potreba da sve zainteresovane strane nastave da rade na pojačavanju politike konkurentnosti. Evropska unija, kako ste i čuli i poruci komesarke Vestager i kao što vidite kroz rad Delegacije, je posvećena da pomogne da se to postigne. Ovo je samo najnoviji iz serije programa i ovo je važan dan, ali ovo pitanje mora ostati prioritet i u narednom periodu,“ zaključuje Fabrici.

Ministar finansija Siniša Mali ukazuje na važnost primene politike zaštite konkurencije. Bez konkurentnosti nema zdravog ni funkcionalnog tržišta, naglašava on.

Photo: Fonet

„Tako se podstiču kompanije da poboljšaju svoju proizvodnju, smanje troškove, povećaju produktivnosti i inovativnost, kao i da se tako povećava ponuda za građana, smanjuju cene i povećava njihova kupovna moć. I privreda i država i građani su tako na dobitku“, kaže srpski ministar finansija.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurentnosti Miloje Obradović je rekao da je za dobru zaštitu konkurencije veoma važan dobar zakonodavan okvir, institucionalni kapaciteti, primena zakona i sudska kontrola.

„Ova nezavisna institucija ima podršku od Evropske unije, iz Narodne Skupštine i Vlade, kao i od kolega iz regiona. Važna je odgovornost donosioca odluka i transparentnost“, poručuje Obradović i dodaje da su na sastanku bili prisutni ljudi iz mnogo uglednih institucija iz inostranstva.

Podeli

Comments are closed.