Dodelom nagrada na svečanoj ceremoniji u Domu omladine Beograda sinoć je zatvoren 15. Beldocs festival koji je otvoren 11. maja, a Grand Prix festivala, nagradu za najbolji film u okviru srpskog takmičarskog programa je dobio film „Bez“ Luke Papića čija produkcija je podržana kroz program Kreativna Evropa MEDIA. Za najbolji film u okviru Teen selekcije mladi žiri je odabrao film reditelja sa Islanda Gudjona Ragnarsona „Podigni lestvicu“.

Tokom osam festivalskih dana, publika BELDOCS-a imala je priliku da premijerno u našoj zemlji odgleda više od 100 dokumentarnih filmova raspoređenih u 12 programskih celina. Festival Beldocs je i ove godine podržala Evropska unija kroz program Kreativna Evropa MEDIA.

„Zahvaljujući podršci Evropske unije, Beldocs je stvarno dobio priliku da se razvija i da se dalje profesionalizuje. Beldocs više nije događaj koji se dešava jednom godišnje i priprema dva, tri meseca pred početak festivala“, kazala je direktorka festivala Beldocs Mara Prohaska Marković. Beldocs 2022 predstavlja presek savremenog dokumentarnog filma na svetskom nivou stoga je program i ove godine okupio ostvarenja autora nagrađivanih na međunarodnim festivalima okupljenih oko zajedničke vrednosti – da autentičnim viđenjem sveta utiču na svet.

U sklopu pratećeg programa festivala ove godine je organizovana i XR izložba: imerzivna stvarnost na kojoj je publika imala priliku da pogleda ostvarenja stvorena putem najsavremenije tehnologije. Festival je otvorio film Muzej revolucije Srđana Keče, nastao u koprodukciji sa Hrvatskom i Češkom Republikom, koji je deo selekcije Srpskog takmičarskog programa.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ove godine priličio je posebnu projekciju u čast litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičius ubijenog u Mariupolju početkom aprila ove godine tokom rada na novom dokumentarcu. Uz Kvedaravičiusov film Mariupolis  prikazana su još dva filma ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice, Babin Jar. Kontekst  i Gospodin Landsbergis, film Napolju Olge Žurbe o odrastanju romskog dečaka koji je od doma za decu bez roditeljskog staranja pobegao na barikade na Majdanu, Kuća od trnja  reditelja Sajmona Lereng Vilmonta o deci koja odrastaju u sirotištu u istočnoj Ukrajini i Rovovi Lupa Buroa, dokumentaristički prikaz ratnih zbivanja u Donbasu.

Kategorija In memoriam Mantas Kvedaravičius (1976 – 2022) , u okviru koje je prikazan film Mariupolis iz 2016.godine, posvećena je arheologu, antropologu koji se školovao na Kembridžu i hrabrom filmskom autoru koji je izveštavao o ratu u neprijateljskim oblastima – dok na jednom takvom, u Ukrajini, nije ubijen pre dva meseca.

Republika Srbija učestvuje u ovom programu od 2014. godine (ciklus 2014‒2020), a zvanično je pristupila novom programu „Kreativna Evropa 2021‒2027.” krajem 2021. godine. U okviru prethodnog ciklusa programa Kreativna Evropa u Srbiji, od 2014. do 2020, kompanije i organizacije iz Srbije povukle su skoro 12 miliona evra kroz različite konkurse. Takođe, u ovom periodu čak 146 organizacija iz Srbije učestvovalo je u 305 projekata, 317 knjiga je prevedeno i podržana su 23 filma. „Kreativna Evropa” je podržala nekoliko festivala u Srbiji (Evropski filmski festival na Paliću, Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks, Festival „Slobodna zona”, Festival autorskog filma).