Završen foto konkurs „Čovek u fokusu“

0

Veliko interesovanje i kreativnost učesnika obeležili su takmičenje „Čovek u fokusu“, koje je završeno u utorak. Oko 1300 fotografija biće u konkurenciji za vredne nagrade i žiri će imati težak zadatak da odabere najbolje.

Konkursom „Čovek u fokusu“, Delegacija Evropske unije u Srbiji i National Geographic skreću pažnju na izazove koje je donela pandemija COVID-19 i koja je za posledicu ima socijalnu izolaciju, zabrinutost za sopstveno i zdravlje najbližih, kao i ekonomsku neizvesnost koja je uticala na sve građane Srbije. Petočlani žiri će do kraja novembra izabrati pobednike. Tri najbolje fotografije biće nagrađene vaučerima za kupovinu foto opreme u vrednosti od:

  • prva nagrada – 1.000 evra;
  • druga nagrada – 500 evra;
  • treća nagrada – 300 evra.

Žiri će dodeliti i „Specijalnu nagradu žirija za najbolju fotografiju EU projekta u Srbiji“. Radove će ocenjivati žiri u sastavu:

  • Marko Đurica, fotoreporter Reuters-a i autor izložbe fotografija Balkanska ruta;
  • Aleksandar Kelić, docent, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu;
  • Igor Rill, urednik, National Geographic Srbija;
  • David Pujado, Belgrade Photo Month;
  • Daliborka Nikolić, EU komunikacije, EU info centar.

Stručni žiri će izabrati do 20 najboljih fotografija (uključujući  i tri nagrađene), koje će biti objavljene u štampanoj i elektronskoj publikaciji EU info centra kao i na veb stranicama i nalozima na društvenim mrežama Delegacije EU u Srbiji. Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic.

Pogledajte kako je izgledala dodela nagrada najboljima na prošlogodišnjem konkursu „Priroda u pozitivu“.

Izložba najboljih fotografija biće održana tokom 2020. ili 2021. u zavisnosti od zdravstvene situacije i u skladu sa merama i propisima u vezi sa okupljanjem na javnim mestima  tokom pandemije.

Konkurs i izložba deo su kampanje #EUzaTebe, kojom se skreće pažnja na rezultate razvojne pomoći Evropske unije Srbiji. Od 2001. godine, EU je kroz brojne projekte uložila više od tri milijarde evra kroz bespovratnu pomoć, što je čini najvećim donatorom u zemlji.

Podeli

Comments are closed.