Studenti iz Srbije i Turske, polaznici ovogodišnje Letnje škole arhitekture, ovoga leta su na Rogljevskim pivnicama na tradicionalan način obnavljali objekte za čuvanje vina stare više od 150 godina. Objekti u okviru ovog kompleksa vinskih podruma u Rogljevu su objekti narodnog graditeljstva i građeni su ili od slame i blata, ili od kamena i opeke.  Za njihovu obnovu potrebno je stručno znanje, zanatska spretnost  i umešnost rada sa prirodnim materijalima.

Za 10 godina postojanja Regionalnih restauratorskih kampova i Letnje škole arhitekture, stručnjaci i studenti iz svih balkanskih zemalja bili su u Rogljevu i Rajcu, kao i iz Austrije, Slovačke, Mađarske, Nemačke, Holandije, SAD-a, Nigerije, Pakistana, Novog Zelanda, Brazila, Filipina, Velike Britanije i Francuske. Ovakav vid saradnje u međunarodnim kampovima arhitekture pomaže stručnjacima i studentima da steknu nova iskustva i da razmene znanja, što je poboljšalo kvalitet restauracije i konzervacije ovih objekata.

U ovogodišnjoj Letnjoj školi arhitekture koju sprovodi Udruženje „Grupa arhitekata“, a finansira projekat EU za kulturno nasleđe i turizam, učestvovalo je 12 polaznika iz Srbije i Turske koji su imali priliku da po prvi put teorijsko znanje sa studija upotpune praktičnim radom sa prirodnim građevinskim materijalima.

Una Galičić, studentkinja master sttudija konzervacije i restauracije iz Novog Sada učestvovala je u ovoj dvonedeljnoj Letnjoj školi u okviru koje je imala priliku ne samo da pohađa predavanja, već i da se oproba u terenskom radu na pivnicama: „Ja sam se najviše bavila restauracijom pivnice od blata, odnosno sa drvenom osnovom i blatnim malterom. Ovaj projekat daje priliku mladim ljudima da steknu uvid šta podrazumeva obnova objekata na terenu, a ne samo u teoriji u učionici.“

Hande Karagulj, studentkinja arhitekture iz Istambula, ističe da je ovo njena prva međunarodna škola arhitektura i reastauracije, ali i da je prvi put u Srbiji. „Bilo je jako zanimljivo jer sam se do sada bavila samo teriojom reastauracije i arhitekture u školi, ali ovo je moja prva prava praksa na terenu. Bilo je jako zanimljivo iskustvo izgraditi zid i kroz to naučiti proces restauracije“, kazala je Hande i istakla da je ova letnja škola posebno značajno iskustvo nakon pandemije. Hande takođe kaže da je ova škola važna za nju jer još uvek nije odlučila da li želi da se bavi projektovanjem ili restauracijom.

Jelica Jovanović iz Strukovnog udruženja „Grupa arhitekata” kaže da škola insistira na vršnjačkoj edukaciji, odnosno, da mladi stručnjaci prenose znanje studentima jer je njihov pristup predavanjima i radionicama prijemčiviji studentima. Ovogodišnji predavači su stručnjaci iz Nemačke, Austrije i Velike Britanije, ali i iz Srbije.

Foto: EU za kulutrno nasleđe i turizam

Ovaj projekat je ušao u najuži izbor projekata za nagradu ILUCIDARE za 2021. godinu koja se dodeljuje u okviru Nagrade EU za kulturno nasleđe / Nagrade Evropa Nostre. „Meni je sama činjenica da smo u užem izboru pored svih mnogo ozbiljnijih projekata sa ozbiljnim finansiranjem, sa stručnjacima koje mi posmatramo kao neke autoritete, to je za mene velika stvar, ali i za ceo tim“, ističe Jelica Jovanović iz Grupe arhitekata.

Letnju škola arhitekture u Rogljevu i Rajcu finansira projekat EU za kulturno nasleđe i turizam u okviru kog će u narednom preiodu komunalna infrastruktura na ovom lokalitetu biti u fokusu radova, odnosno, izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu. Letnja škola arhitekture se takođe sprovodi u saradnji sa organizacijom Kulturno nasleđe bez granica Albanija (CHwB Albania).

EU za kulturno nasleđe i turizam je #EUzaTebe projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. U fokusu projekta nalazi se osam opština i gradova u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju: Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek.

Najviše sredstava iz ovog projekta biće usmereno na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije i Evrope. Cilj ovog dela projekta je da se putem konzervatorskih i građevinskih radova poboljšaju i predstave lokaliteti kulturnog nasleđa kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti ovog regiona.

Pored Rajačkih pivnica, u sklopu arheološkog lokaliteta Gamzigrad Felix Romuliana u blizini Zaječara biće izgrađen centar za posetioce. Takođe, u Kladovu, u sklopu Fetislam tvrđave, u okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.