Budite sa nama u ponedeljak, 18. septembra od 17.30h na prvom predavanju u jesenjem ciklusu “Zelenog kutka znanja” koje zajednički organizuju EU info kutak Niš i Centar za promociju nauke Beograd. Predavanje „Adaptacija gradova na izmenjene klimatske i prirodne uslove – doprinos razvojno-istraživačkih projekata planiranju Linijskog parka u Beogradu” održaće Ana Mitić-Radulović, predsednica Upravnog odbora CEUS-a (Centar za eksperimente i urbane studije) u prostorijama EU info kutka Niš (Ulica Vožda Karađorđa 5), a kao deo obeležavanja ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti.

Tokom događaja predstavićemo aktuelne izazove u planiranju gradova u kontekstu sve izraženije klimatske krize i prikazati kako međunarodni razvojno-istraživački projekti mogu da doprinesu promenama uobičajene prakse.

Na predavanju biće prikazani projekti CLEVER Cities (finansiran kroz Horizont 2020 okvir) i NBS EduWORLD (finansiran kroz Horizont Evropa okvir), kao i konkretne proaktivne inicijative tokom planiranja Linijskog parka u Beogradu. Učesnicima će biti predstavljen i nacrt Smernica za izradu Planova ozelenjavanja gradova, a osvrnućemo se i na vezu sa izradom Planova održive urbane mobilnosti, u kontekstu aktuelne Evropske nedelje mobilnosti koja se i ove godine obeležava 16-22. septembra.

Ana Mitić-Radulović je, nakon studija arhitekture, urbanog razvoja, razvojne ekonomije i međunarodne saradnje u Beogradu, Darmštatu i Rimu, radila u privatnom sektoru kao konsultantkinja i projektantkinja, u javnom sektoru kao šefica odseka za strateško planiranje pri nadležnom ministarstvu, a trenutno radi za Program ujedinjenih nacija za razvoj kao koordinatorka projekata u oblasti cirkularne ekonomije.

Prisustvo predavanju je besplatno, potrebno je da svi zainteresovani popune prijavni formular, najkasnije do 18. septembra u 10 sati ili do popunjavanja kapaciteta.

Link za prijavu

O Centru za promociju nauke

Centar za promociju nauke (CPN) je javna institucija koja se bavi promocijom i popularizacijom nauke i tehnologije. Misija CPN-a jeste da premosti jaz između nauke i društva okupljajući relevantne aktere i širu javnost u procesu istraživanja i inovacija, a jedan od važnih ciljeva jeste širenje naučne pismenosti u najširim slojevima društva. Centar organizuje veliki broj izložbi, predavanja, panel-diskusija i drugih interaktivnih događaja na različite teme i namenjenih svim uzrastima.

CPN je poznat po svojoj međunarodnoj saradnji i u tom pogledu smatra se regionalnim liderom u Jugoistočnoj Evropi. Trenutno je partner u osam H2020 projekata, na jednom projektu Kreativne Evrope i JRC-a, i četiri Erasmus+ projekta, tako da je dosad učestvovao na ukupno 32 projekta koje je finansirala EU.

Svake godine, od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. U Srbiji, kampanji se pridružilo sedam gradova.

Više informacija

Evropska nedelja mobilnosti u Srbji