Pozivamo vas na novi književni razgovor „Žene stvaraju – priče koje pokreću“ koji će se održati u petak 21. aprila od 17 časova u prostorijama EU info Kutka (Vožda Karađorđa 5, Niš). Ovog petka naša gošća biće pesnikinja Maja Solar sa kojom će razgovor voditi naša saradnica Milica Vučković, pesnikinja i filološkinja književnosti.

Maja Solar spada u red ženskih stvaralaca čiji glas dopire daleko i prodire duboko u društvenu svest. Pesnikinja, prozaistkinja, doktorka filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, aktivistkinja, Maja Solar svojim književnim izrazom i filozofskim stavom preispituje stvarnost, egzistenciju i borbu. Njene tri poetske zbirke i poetsko-prozni eksperiment (A htela sam) u mnogo čemu su revolucija ili poziv na unutrašnju revoluciju, a Majina javna čitanja poezije poznata su po umetničkom naboju. Članica više književnih centara, urednica podkasta Usta puna poezije, kreator i deo poetskih teatara, Maja je osobena intelektualna i književna pojava na našim širim prostorima.

Ideja ciklusa „Žene stvaraju – priče koje pokreću“ jeste da zajedno sa istaknutim  književnicama i stvaraocima govorimo o stvaralaštvu i poetici, ali i o položaju žene i ženskom identitetu u našem društvu.

Maja Solar (1980, Zagreb) je doktorirala filozofiju. Piše poeziju i prozu, a bavi se i društvenom teorijom. Članica je kolektiva „Gerusija“ i deo je uredništva medijskog portala „Slobodni Filozofski‟. Objavila je tri zbirke poezije – Makulalalalatura 2008. (Brankova nagrada), Jellemzõ, hogy nem természetes (Naravno da nije prirodno) 2015. i Bez začina (2017), kao i poetsko-prozni eksperiment A htela sam (2022). U prvoj deceniji 2000-ih delovala je kao članica Centra za novu književnost Neolit, poetsko-političkog teatra Poetske rupe, te kao autorka i učesnica performersko-poetskog programa LILITiranje (izvođenje poezije pesnikinja). Od 2007. do 2014. godine bila je deo redakcije časopisa za književnost i teoriju Polja. Od 2019. godine, zajedno sa Žakom Lučićem, uređuje i vodi poetski podcast Puna usta poezije.

Svi koji žele da prisustvuju razgovoru sa Majom Solar, potrebno je da popune prijavni formular:  https://euinfo.civicatalyst.org/zene_stvaraju_maja_solar