U okviru programa „Žene stvaraju“, nastavljamo sa predstavljanjem pozorišnih autorki, koje nas svaki put pomere za korak na putu ka osvajanju slobode. Cilj razgovora u kojima afirmišemo žensko stvaralaštvo u oblasti pozorišne umetnosti je učiniti vidljivijim uspešne umetnice i upoznati zainteresovanu publiku sa njihovim radom, razmišljanjima i metodologijom u procesu stvaranja jedne predstave.

Ovog puta upoznajemo, rediteljku Anu Tomović, još jednu iz generacije autorki, koje hrabro otvaraju globalne bolne teme i nagone nas na razmišljanje i upitanost. Istražuje podjednako klasiku, kao i savremene pozorišne drame, kroz kreativne procese sa svojom autorskom ekipom i glumcima i to uvek sa novom energijom.

Razgovor sa Anom Tomović održaće se u Deli prostoru (Davidova 2a) u utorak, 28. maja od 17.30h. Svi zainteresovani za prisustvo događaju, potrebno je da popune prijavni formular.

Ana Tomović je radila u velikom broju institucionalnih pozorišta, učestvovala na svim značajnijim domaćim, regionalnim i međunarodnim festivalima: od Sterijinog pozorja, BITEFF-a, MESS-a, do La Mame Theatra u Njujorku.

Usavršavala se u Nemačkoj, učestvovala na Internacionalnom forum mladih pozorišnih stvaralaca u Berlinu. Od „Zločina i kazne“, Dostojevskoj, „Majke hrabrost“, Brehta, do Bergmanove „Jesenjene sonate“ u Rijeci, sa Mirom Furlan u glavnoj ulozi…do „Zaljubljenog Šekspira“, po scenariju Marka Normana i Toma Stoparda.

Saradnica na scenariju za film „Ničije dete“ reditelja Vuka Ršumovića, koji je osvojio preko 30 međunarodnih nagrada.

Dobitnica je najznačajnijih pozorišnih nagrada i mnogih priznanja, radi kao docentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.