U junskom susretu „Žene stvaraju – razgovori koje pokreću“ upoznaćemo se sa Mašom Seničić, spisateljicom, dramaturškinjom i mentorkom velikog broja lokalnih i međunarodnih manifestacija. Novi književni razgovor zakazali smo za četvrtak 6. jun od 18 časova u prostorijama Francuskog instituta u Nišu (Obrenovićeva 20). Razgovor će voditi naša saradnica Milica Vučković, pesnikinja i filološkinja književnosti.

Svi koji žele da prisustvuju razgovoru sa Mašom Seničić  potrebno je da popune prijavni formular koji se nalazi na LINKU.

Ideja ciklusa „Žene stvaraju – razgovori koji pokreću“ je da zajedno sa istaknutim  književnicama govorimo o stvaralaštvu i poetici, ali i o položaju žene i ženskom identitetu u našem društvu.

Mašin fokus je na interdisciplinarnosti, a novinarsko, esejističko i uredničko iskustvo, pored obrazovanja na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je danas doktorantkinja, i uz spisateljski talenat, na originalan način kreiraju i upotpunjuju autorski i umetnički izraz.

Žiri za nagradu „Mladi Dis“ prepoznao je još 2015. godine Mašin nadareni i autentični pesnički glas, a izlaskom zbirke „Povremena kao vikend naselja“ postala je još poznatija književnoj javnosti.

Maša istražuje večnu temu odrastanja, ali i porodične interakcije, hijerarhijske odnose, kao i prostor sa svim njegovim kompleksnim dimenzijama i značenjima: stvarni prostor, imaginarni prostor, prostor sećanja, prostor komunikacije.

O autorki:

Maša Seničić (Beograd, 1990) posvećena je u svom radu višestrukim oblicima teksta: od poetskih, preko novinarskih i esejističkih, do akademskih. Koselektorka je programa „Hrabri Balkan“ na Festivalu autorskog filma i doktorantkinja na Fakultetu dramskih umetnosti – gde  je završila osnovne studije na Katedri za dramaturgiju i master studije na Katedri za teoriju i istoriju. Kao programska direktorka udruženja Filmkultura doprinosi neformalnoj edukaciji omladine u polju audiovizuelne kulture, a kao autorka i urednica bila je deo brojnih medija i samoiniciranih ili institucionalnih publikacija. U ulozi moderatorke, koordinatorke i mentorke učestvovala je u raznorodnim lokalnim i međunarodnim inicijativama, radionicama i manifestacijama, pre svega u oblasti filma i književnosti. Seničić je fokusirana na  interdisciplinarne projekte koji uporište imaju u eksperimentalnom pristupu tekstu i strukturi materijala; neki od njih realizovani su kao samostalna izložba „Zlatna obala“ ili kao deo kolektivnih izlaganja, radionica, izdanja (Kulturni centar Beograda, Institute of Network Cultures, Muzej Jugoslavije).

Njena poezija štampana je u regionalnim i međunarodnim antologijama, zbornicima i onlajn/papirnim časopisima. Objavila je dve pesničke knjige: „Okean“ 2015. (nagrada Mladi Dis) i „Povremena poput vikend-naselja“ 2019. (nagrada Dušan Vasiljev). Ideji mesta je posvećena podjednako iz teorijske i poetske perspektive, dok je knjiga zanima upravo kao  prostor, kao predmet i kao tekst na papiru. Iz pozicije nezavisne autorke Seničić doprinosi i inicira višeslojne saradnje i izdavačke  poduhvate.