Zgrada Delegacije Evropske unije u Srbiji osvetljena je sinoć duginim bojama, kao deo obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT).

Ovaj dan uspostavljen je 2004. godine kako bi se skrenula pažnja na nasilje i diskriminaciju koju doživljavaju lezbejke, gej, biseksualne, transrodne, interseksualne osobe i sve druge osobe različite seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili izražavanja, i polnih karakteristika. Ovogodišnja tema IDAHOT-a je „Naša tela, naši životi, naša prava“.

„Baš kao pravo na život, pravo da dišemo i pravo da budemo slobodni, svi treba da imamo pravo da biramo koga volimo i da budemo slobodni da volimo bez predrasuda. Bili su potrebni vekovi da se homoseksualnost ne percipira i konačno skine sa liste kao mentalnih poremećaja, ali našem društvu još uvek treba vremena da ovim ljudima da pravo koje zaslužuju. Sloboda izražavanja takođe znači biti u mogućnosti da se slobodno izražavamo i što je ta sloboda veća, to smo bolje društvo u celini. Moto EU je ‘Ujedinjeni u različitosti’ i danas je ova poruka posebno važna za nas dok nastavljamo zajedničku borbu za pravo da možemo da izaberemo koga ćemo da volimo“, istakao je Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Republici Srbiji, povodom IDAHOT-a 2022.

Evropska komisija je 2020. usvojila Strategiju o ravnopravnosti LGBTIQ osoba za period 2020-2025, prvu strategiju Komisije o ravnopravnosti LGBTIQ+ osoba čime se ističe posvećenost Evropske komisije izgradnji Unije jednakosti.