Zvanično uspostavljena vojna operacija u Centralnoafričkoj Republici

0

Ministri EU su nakon sastanka Saveta spoljnih poslova, zvanično uspostavili vojnu operaciju EU u Centralnoafričkoj Republici, otvarajući put ubrzanom razvoju operacije u narednim nedeljama.

Odluka Saveta ministara spoljnih poslova usvojena u ponedeljak 10. februara, stvara pravni osnov za operaciju u Centralnoafričkoj Republici. Nova vojna operacija, nazvana EUFOR RCA, omogućiće privremenu podršku obezbeđivanju područja oko glavnog grada, Banguia. Operacija će doprineti postojećim međunarodnim naporima da se zaštiti najugroženiji deo populacije, osiguravajući da humanitarna pomoć dospe do onih kojima je potrebna. Ministri su takođe razgovarali i o bezbednosti i humanitarnoj krizi u Centralnoafričkoj Republici, i usvojili su zaključke.

EUFOR RCA

Sedište vojne operacije EU u Centralnoafričkoj Republici biće u Banguiu, glavnom gradu Centralnoafričke Republike, sa operativnim štabom u Larisi u Grčkoj. Troškovi operacije, koja će trajati do šest meseci, procenjeni su na 29,5 miliona evra. Operacija će omogućiti zaštitu područja oko Banguia, pre nego što prepusti ovo Afričkim partnerima.

Podeli

Comments are closed.