Ambasador Fabrici istakao značaj međuinstitucionalne saradnje

0

Podrška opštinama i unapređenje komunalne infrastrukture i usluga su u samom vrhu prioriteta Evropske unije u Srbiji, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, tokom današnje posete Šapcu.

Tokom jednodnevne posete Šapcu, ambassador EU se sastao sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem sa kojim je učestvovao u sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva za zaštitu životnu sredine posvećenom postrojenju za preradu otpadnih voda u Šapcu, čiju je izgradnju EU podržala sa 10 miliona evra. Ostatak novca za ovaj projekat vredan preko 18 miliona evra su obezbedile lokalna samouprava i država.

Ambasador je sa svojim domaćinima obišao i postrojenje, a prilikom posete je medijima poručio da je to jedan od najvažnijih projekata u oblasti prerade otpadnih voda u Srbiji.

„Ovo je prvi potpuno funkcionalni sistem za preradu otpadnih voda u Srbiji. On je rezultat napora Vlade, lokalnih vlasti i Evropske unije”.

On je istakao da će postrojenje unaprediti kvalitet života u Šapcu, u skladu sa evropskim standardima, dodajući da su „krajnji korisnici ovog zajedničkog napora EU i Srbije građani – oko 126.000 ljudi koji će od sada živeti u boljim zdravstvenim uslovima i čistijoj životnoj sredini”.

„Ovo je odličan primer uspostavljanja međuinstitucionalne saradnje u korist građana Srbije. Uveravam vas da imate punu podršku EU i da ćemo nastaviti da podržavamo slične projekte i ubuduće.”

Fabrici je rekao da će u okviru IPA, a kasnije i drugih fondova, biti obezbeđen najveći deo sredstava za neophodne infrastrukturne projekte i pozvao je srpske vlasti da preuzmu kontrolu i pripremaju kvalitetnije projekte kako bi bile spremne da apliciraju za sredstva EU.

Ambasador je sa gradonačelnikom Šapca posadio stablo u blizini linijie mulja u okviru postrojenja.

Fabrici je isporučio i opremu kupljenu u okviru projekta „Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije u slivu reke Save” koji je sproveden kao deo programa prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije: dva terenska vozila u vrednosti od 56.000 evra i opremu vrednu 40.000 evra za mobilnu ekotoksikološku jedinicu Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, kao i komplete prve pomoći za dom zdravlja „Dr Draga Ljocic” u vrednosti od 22.000 evra.

Fabrici je istakao da je projekat veoma važan za process evrointegracija, pogotov za deo koji se tiče zaštite životne sredine.

EU je nakon poplava iz 2014. donirala Srbiji blizu 170 miliona evra. Poplave ne znaju za granice i nacionalnu pripadnost i sjajno je što vlasti Srbije i Hrvatske mogu da sarađuju na ovom pitanju, rekao je Fabrici govoreći o projektu čiji je cilj jačanje kapaciteta za suočavanje sa vanrednim situacijama institucija sa obe strane Save.

Ambasador EU je na kraju posete obišao i most na reči Dumača nedaleko od Šapca, čija je rekonstrukcija zahvaljujući donaciji EU počela u julu 2017.

Podeli

Comments are closed.