Ambasador Fabrici posetio kafe bar „16“

0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, posetio je kafe-bar 16, objekat koji – kao deo Centra za integraciju mladih (CIM), upošljava decu iz Svratišta. Ovaj kafe-bar deo je napora da se deci omogući bolje uključivanje u društvo, socijalna interakcija i da im se povećaju šanse na tržištu rada.

Ambasador Fabrici razgovarao je sa decom iz Svratišta i zaposlenima o tome kakvi su im planovi i ambicije, koje dnevne obaveze imaju i koliko im radnici „Svratišta“ pomažu sa poslovnim obavezama ili u školi. Poseta je bila prilika i da ambasador, koji dolazi iz Italije, zemlje iz koje potiče kapućino, razmeni svoja iskustva u kuvanju kafe sa barmenima iz lokala koji se nalazi u Cetinjskoj 15.

Društveni poduhvat osnivanja kafea „16“ započet je kako bi se deci iz Svratišta pomoglo u momentu kada su najranjiviji – kada gube pravo na korišćenje takve vrste pomoći. Socijalno preduzeće pokrenulo je udruženje građana CIM koje se zalaže za veću društvenu integraciju, dece koja žive ili rade na ulici, kao i na stvaranje sistema podrške za svako ugroženo dete.

Iskustvo pokazuje da je upravo obrazovni sistem najbolji put za socijalnu inkluziju. Delegacija Evropske unije finansijski je pomagala Svratište za decu, i nastavlja da pruža podršku ovakvim poduhvatima.

Podeli

Comments are closed.