Dani prava jugoistočne Evrope

0

Dani prava jugoistočne Evrope održaće se u hotelu Metropol Palace u Beogradu 27. i 28. maja. Događaj u organizaciji međunarodne NVO Civil Rights Defenders na jednom mestu će okupiti pravne eksperte, a ulaz je otvoren za sve zainteresovane.

Otvaranju će prisustvovati šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, uz ministarku pravde Nelu Kuburović i ambasadora Švedske u Srbiji Jana Lundgrena.

Tokom dva dana, planirana je serija panel diskusija na različite teme: besplatna pravna pomoć, primena Evropske konvencije o ljudskim pravima pred lokalnim sudovima, procesuiranje nasilja u porodici, medijsko zakonodavstvo i zaštita slobode izražavanja i zaštita privatnosti građana.

“Pristup pravdi i dalje je privilegija za mnoge građane u regionu Zapadnog Balkana. Zato želimo da bolje upoznamo građane sa njihovim pravima i mogućnostima koje imaju u ovoj oblasti”, kaže direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders Goran Miletić.

Više od 40 izlagača sa prostora Zapadnog Balkana predstaviće svoj rad i dostignuća na sajamskom delu manifestacije.

“Na štandovima, pravnici će moći da razmene iskustva, ali je još važnije što će građani moći da se informišu o pravnoj pomoći i pravnim lekovima koji su im na raspolaganju u različitim slučajevima“, dodaju organizatori.

Predstavnici pravosudnih i nezavisnih institucija, advokati, pravni fakulteti, organizacije civilnog društva i aktivisti za ljudska prava biće u prilici da razmene iskustva i da se upoznaju sa njihovim dosadašnjim radom i dostignućima, navodi se u pozivu na događaj.

Podeli

Comments are closed.