Davenport: CEFTA je priprema za članstvo u EU

0

Na konferenciji „10 godina primene CEFTA – rezultati i izazovi“ šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izrazio je nadu da će balkanske zemlje ubrzati integraciju u okviru  sporazuma, što će biti priprema za članstvo u EU. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocenio je da je Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA) dao dobre rezultate i da zemlje koje u njemu učestvuju, tri četvrtine spoljnotrgovinske razmene obave medjusobno.

Ministar Ljajić  je naveo da je „pre deset godina trgovinska razmena Srbije sa zemljama CEFTE iznosila 1,8 milijardi evra, a sada je 2,8 milijardi evra, dok je suficit bio 1,1 milijardu, a sada je 2,1 milijardu”. Srbija je, prema njegovim rečima, prošle godine četiri puta više izvezla u te zemlje nego što je uvezla.

“Kolio CEFTA znači za Srbiju govori podatak da u Bosnu i Hercegovinu više izvozi nego zajedno u Ameriku, Rusiju i Kinu, i tri puta više nego u Francusku”, rekao je ministar Ljajić i dodao da je za veći iskorak Srbije potrebno izvoz podići na nivo od 50 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da EU snažno podržava sporazum CEFTA i da veruje da članice tog sporazuma mogu samo imati koristi od produbljivanje saradnje.

Prema rečima Davenporta, agenda regionalne trgovinske integracije u saglasnosti je sa agendom povezivanja u okviru Berlinskog procesa.

Akcioni planovi za ekonomsku integraciju, priznavanje diploma, širenje brzog interneta, smanjenje cena rominga i osmišljavanje investicionog ambijenta, prema njegovim rečima, biće doneti na samitu u julu ove godine u Trstu.

Davenport je izrazio nadu da će zemlje CEFTA, ali pre svega u šest članica Berlinskog procesa, do samita u Trstu u julu, pripremiti smernice za ekonomsku integraciju.

On je ocenio da je “agenda koju je Srbija, kao predsedavajući tog samita pripremila, ambiciozna i da fokus treba da bude na implementaciji sporazuma”.

“Želimo da vidimo da zemlje regiona imaju koristi od smanjenja cena poluproizvoda i gotovih proizvoda, podsticanja znanja i inovacija i podizanja konkuretnosti regiona. Želimo da vidimo da se zemlje regiona, među njima i Srbija, kroz CEFTA spremaju za buduće članstvo u EU”, rekao je ambassador Davenport.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je pored trgovinske razmene, važno i to što CEFTA pruža priliku da male kompanije iskorače na inostrano tržište i time steknu prva iskustva za osvajanje većih i konkurentnijih tržišta.

“Bolju saradnju ometaju necarinske barijere, dosta ih je ukinuto, ali i dosta je novih uvedeno”, rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski, je naveo da “napredak u primeni sporazuma ne možemo da postignemo jer je velika korupcija na carini zbog niskog životnog standarda. Svaka država CEFTA sporazuma treba da ima ulogu u rešavanju izazova i samo zajedno možemo da napredujemo”.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović istakao je da će Savet u naredne tri godine raditi na unapedjenju CEFTA sporazuma u cilju formiranja slobodnog tržišta radne snage, jedinstvenog informaciong i investicionog prostora.

CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini potpisale su 19. decembra 2006. godine Srbija i UNMIK/Kosovo, Crna Gora, Hrvatska, BiH, BJRM, Albanija, Bugarska, Rumunija i Moladavija. Rumunija, Bugarska i Hrvatska su po ulasku u EU istupile iz sporazuma.

Podeli

Comments are closed.