Dijalog Beograda i Prištine ostaje važno pitanje i u 2019.

0

Pitanje Kosova* i dijaloga ostaje važno pitanje i u 2019. godini, posebno iz perspektive pristupanja Srbije EU, ocenio je šef Delegacije EU Sem Fabrici nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Vučić je ponovio molbu Srbije da se stvari vrate u “pređašnje stanje” i ukinu tarife na robu iz Srbije, pa će se dijalog odmah nastaviti.

Ambasador Fabrici je rekao da je Srbija pristupanje EU postavila kao svoj strateški cilj i da je tokom 2018. godine Unija podržala tu perspektivu za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana.

“Razgovarali smo o situaciji u regionu, Kosovu, dijalogu i u 2019. godini to ostaje važno pitanje, posebno iz perspektive činjenice pristupanja Srbije Uniji. Hrabrost i velika posvećenost su potrebne u tom procesu, a mi ćemo nastaviti da posredujemo u nadi da će se postići održiv sveobuhvatni sporazum”, naglasio je Fabrici.

Razgovarali smo o tarifama koje je Priština uvela Srbiji i BIH”, rekao je Fabrici koji je “ponovio da se u tom procesu može očekivati podrška EU. Mi smo, istog momenta kada su carine uvedene, stavili jasno da znanja da je to protiv CEFTA sporazuma i duha SSP i to smo stalno ponavljali i tražili od Prištine da povuku te tarife”, naglasio je.

“Vladavina prava je posebna tema o kojoj smo razgovarali tokom radnog ručka” preneo je Fabrici i dodao da je Srbija postigla određeni napredak, otvorila je 16 poglavlja i privremeno zatvorila dva.

“Sa predsednikom smo razgovarali o prioritetima”, rekao je ambassador EU I dodao su teme bile I “nezavisnost pravosuđu, izmene Ustava koje su u parlamentu.

“Očekujemo debatu u parlamentu koji je ključna institucija u demokratskom društvu u kojem treba da žive dijalog i rasprava”, rekao je Fabrici.

On je napomenuo da je u toku i rad na Medijskoj strategiji i naglasio da je potrebna atmosfera koja podstiče izražavanje stavova.

“Mi smo sa predsednikom dogovorili ovaj ručak prošle godine”, naveo je Fabrici i dodao da ga ne bi povezivao sa dolaskom predsednika Rusije Vladimira Putina.

Fonet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija nastaviti svoj evropski put, bez obzira kada će postati članica, jer to sve ne zavisi samo od Srbije. On je zahvalio zemljama članicama na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu i naglasio da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski partner, sa 67 odsto trgovinske razmene.

“Sem tih lepih stvari razgovarali smo i o onome što Srbija treba da uradi, a jedna je da se nastavi dijalog povodom sporazumnog rešenja izmeðu Beograda i Prištine”, naveo je predsednik I dodao: “pošto anticivilizacijske takse protiv nas budu ukinute”.

“To nije politički popularno, niti se dopada narodu, ali mi smo spremni da nastavimo razgovore u najboljoj veri da postignemo sporazum. Nisam optimista, ali sam rekao da ću svoje vreme i energiju posvetiti tome jer to znači sigurniju budućnost za Srbiju, naglasio je predsednik Vučić.

Nas interesuje nastavak dijalog sa legitimnim i legalnim predstavnicima Albanaca da vidimo da li možemo da postignemo dogovor, ako ne možemo, da vidimo koja su rešenja neophodna da bi se sačuvali mir i stabilnost, rekao je Vučić.

“Kosovo jedino sluša stav SAD, izvinjavam se EU”, dodao je. “Ono što je u fokusu EU i svih nas, Vlade Srbije i predsednika, su vladavina prava, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i borba za slobodu medija i druga važna pitanja poput nezavisnosti pravosuđa”, rekao je Vučić.

“Istakao sam da nam je naročito važno da pravosuđe bude nezavisno, razgovarali smo o donošenju pojedinih antikorpucijskih zakona, ispunjavanju GRECO preporuka”, dodao je on.

“Mnogo toga je pred vladom, parlamentom, ministrima i ono što sam zamolio predsednika Evropske komisije je, pošto se sutra se odlučuje o kvotama za čelik, što je za nas od ogromnog značaja, da se izađe u susret Srbiji”, rekao je Vučić.

“To se tiče odnosa EU i Kine, ali mi molimo da se uvaže interesi Srbije”, rekao je predsednik Vučić i dodao da današnji sastanak nema veze sa dolaskom Putina i da se radi slučajno izabranom datumu.

Predsednik Srbije Vučić je imao sastanak sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) i šefom delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, a sastanku su prisustvovali i ministri Ivica Dačić, Jadranka Joksimović, Siniša Mali i Nela Kuburoviæ, kao i šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova

Podeli

Comments are closed.