Reforma granične policije ima za cilj povećanje bezbednosti države i građana, ali i dostizanje standarda Evropske unije  u ovoj oblasti, zaključeno je tokom Dijaloga o integrisanom upravljanju granicom.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ističe da je Srbija ostvarila značajan napredak u sprovođenju Strategije integrisanog upravljanja granicom i dodao da će EU nastaviti da pruža finansijsku podršku reformama u ovoj oblasti.

„Saradnja Srbije, Evropske komisije, država članica Evropske unije i partnera u regionu važna je kako bismo ostvarili zajednički cilj – bezbednost i kontrolu granica, koje treba da ostanu otvorene za legitimno kretanje ljudi i robe“, kaže ambasador Fabrici.

Pripadnici granične policije i carinski službenici prošli su kroz više obuka, što je ojačalo njihove kapacitete za hvatanje u koštac sa iregularnim migracijama i prepoznavanje žrtava trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, podseća šef Delegacije EU.

Izvor: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović navodi da proces integrisanog upravlјanja granicom ima punu podršku svih institucija uklјučenih u projekat.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova snažno podržava sve reformske procese granične policije i drugih službi na granici, imajući u vidu da će nakon vizne liberalizacije, otvaranje spoljnih granica Srbije prema državama članicama EU predstavljati najvidljiviji napredak zemlje“, kaže ministar Stefanović

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ističe da je tema integrisanog upravljanja granicom vrlo kompleksna i da ovaj projekat nije važan samo za Srbiju, već i za Evropsku uniju.

„Ovaj projekat u ovoj fazi važan je i za Srbiju i za Evropsku uniju i u tom smislu očekujem punu i konstantnu podršku EU u nastavku realizacije ovoga projekta. Današnji bezbednosni izazovi nisu samo klasični, danas imamo povećanje obima međunarodne trgovine, obrazovanja, turizma, kulturne razmene“, navodi ministarka, posebno ukazavši na značaj fitosanitarne kontrole.