Dodeljeni sertifikati u okviru projekta EU PRO

0

Preduzetnici i predstavnici 68 preduzeća dobili su sertifikate o učešću u programu EU PRO, kojim Evropska unija pomaže poslovanje malih i mikro privrednih subjekata. Sertifikate su dodelili generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Svečana dodela sertifikata održana je u Kraljevu. Danijelson je čestitao dobitnicima i rekao da je impresioniran prezentacijama, koje pokazuju da ovakvi programi, koji se sprovode zajedno sa vladom Srbije, imaju konkretne rezultate.

„Mislim da je ovaj način za korišćenje podrške EU zaista ispravan način, kada govorimo o podršci malim i srednjim preduzećima. Zato sam veoma srećan što sam ovde, i nadam se da ću imati priliku da ponovo vidim mnoge od vas kada pređete u sledeću fazu. Ono što možemo da naučimo posle ovakvog projekta jeste kako da ovakve uspehe možemo da prenesemo i u druge oblasti,“ zaključio je Danijelson.

Bez obzira na političke prilike, mi smo rešeni da iskoristimo period pre punopravnog članstva, kada su nam dostupni različiti programi i mogućnosti, da  razvijamo ne samo našu ekonomiju, već i da idemo putem održivog razvoja, kaže Joksimović.

„Evropska unija je klub država koje su pokazale da zajednički interesi, zajedničko oblikovanje politika koje su važne za države i njihove građane su donele mir, prosperitet, viši životni standard i bolje uslove života“, istakla je ministarka, uz konstataciju da uspeh ne dolazi preko noći.

Odobrena su sredstva u ukupnoj vrednosti od blizu 1,4 miliona evra. Ranije, 38 preduzeća ugovore su potpisali u Bujanovcu 22. februara u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija.

EU PRO ima za cilj da doprinese stvaranju uslova za privlačenje novih investicija i otvaranju radnih mesta, većoj konkurentnosti preduzeća, poboljšanom radu lokalnih samouprava i unapređenju socijalne inkluzije. Evropska unija je za ovaj trogodišnji program koji je počeo u januaru 2018. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona evra.

Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije (MEI) i resornim ministarstvima i institucijama Vlade Republike Srbije.

Podeli

Comments are closed.