Evropska narodna stranka osvojila najviše mesta u novom Evropskom parlamentu

0

Evropska narodna stranka (EPP) imaće najviše poslanika u novom sazivu Evropskog parlamenta, pokazuju najnovije projekcije. Prema podacima na zvaničnom sajtu te insitucije, EPP će dobiti 180 mandata, a pažnju analitičara privukao je i podatak da je izlaznost na evropske izbore najveća u poslednjih 20 godina.

Druga najveća grupacija, kao i u prethodnih 5 godina, biće Progresivna alijansa Socijalista i Demokrata (SD) sa 147 poslanika, dok će trocifreni broj predstavnika imati i Savez liberalnih demokrata (ALDE) sa 109 poslanika. ALDE je ostvario najveći napredak, pošto će u novom sazivu imati 39 poslanika više. Partija Zelenih ostvarila je istorijski najbolji uspeh sa 69 mandata, najviše zahvaljujući velikoj podršci koju su dobili u Nemačkoj.

Konzervatici i reformisti imaće 59 predstavnika, dok ih u stopu prate još dve desničarske opcije, Evropa nacija i slobode, kao i Evropa za slobodu i direktnu demokratiju.

Glavni kandidat EPP-a Manfred Veber u prvoj reakciji nakon objavljivanja rezultata najavio je da neće sarađivati sa partijama koje ne veruju u budućnost EU.

„Od sada, oni koji žele jaku Evropsku uniju moraju da udruže snage“, poručio je Veber.

Lider SD-a Frans Timermans najavio je da je „glavni prioritet njegovih saradnika da naprave program koji će u fokusu imati aspiracije, snove, a ponekad i strahove građana država EU“.

Podeli

Comments are closed.