Fabrici: EU nastavlja budno da prati situaciju u pravosuđu i započetu ustavnu reformu

0

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će početkom 2019. godine u Skupštini Srbije početi rasprava o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa, na konferenciji posvećenoj nezavisnosti pravosuđa.

Konferencija je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope “Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku, koji Savet Evrope, a njegov cilj je jačanje Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaštva (DVT) kako bi građani dobili nezavisne i nepristrasne sudije i tužioce.

Projekat traje 22 meseca, sa ukupnim budžetom od 400.000 dolara, a očekivani datum završetka je 28. februar 2019.

Ministarka Kuburović je istakla da sudija ne sme da se oseća nesigurno i da nad njim ne sme da se vrši pritisak ni sankcijama, niti nagradama I dodala da očekuje “da se usvajanjem ustavnih amandmana smanji uticaj zakonodavnje i izvršne vlasti i ukloni nepoverenje koje postoji u sve tri grane vlasti”.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ukazao je da je vladavina prava kičma modernog i plurastičkog društva i koja je uvek pod pritiskom u EU, ali i izvan nje. On je istakao da se sve države moraju odupreti ugrožavanju vladavine prava, jer je ona fundamentalni element i preduslov za ostvarivanje napretka.

Fonet

Dodao je da nezavisnost pravosuđa mora da bude obzebeđena i garantovana na ličnom i institucionalnom nivou, zbog čega će EU nastaviti “budno da prati” situaciju u Srbiji i započetu ustavnu reformu. Fabrici je kazao i da nezavisnost ne može da postoji sama za sebe i da sudije moraju da budu odgovrni u svom radu.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izrazio uveravanje da kada se završe ustavne reforme da će “nezavisnost i efikasnost postati novo stanje u Srbiji”. Oricio je naglasio da će to novo stanje biti dostignuto ukoliko se principi nezavisnosti “deletvorno i pravično primene u praksi”.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i VSS Dragomir Milojević kazao je da je sudstvo samo jedna od tri grane vlasti koja “ne može biti u potpunosti nezavisna od svih uticaja, posebno socioloških i kulturoloških”, ali da ne bi trebalo da se događaju verbalni napadi na sudstvo od strane poltičara.

Milojević je podsetio da su političari javno kritikovali sudske odluke, što je, prema njegovim rečima, dovodilo u sumnju legitimitet sudija i smanjenje poštovanja u društvu.

Članica DVT Tatjana Lagumdžija kazala je da je nezavisnost u radu sudija i tužilaca preduslov vladavine prava I podsetila je da iz tih razloga uveden institut Poverenika za samostalnost, koji postupa u slučajevima političkog ili drugog uticaja.

Podeli

Comments are closed.