Han: Moguće je otvaranje dva poglavlja u junu

0

Srbija dobro napreduje u pregovorima sa Evropom unijom, izjavio je Evropski komesar za susedsku poliitku i pregovore o proširenju Johanes Han i dodao da nije nerealno očekivati da budu otvorena još dva poglavlja.

Han se u Briselu sastao sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović. Novinarima je izjavio da napredak u pregovorima s Prištinom nije jedini zadatak Beograda.

“Moramo se fokusirati i na druge stvari. Danas smo opet razgovarali o merama koje je neophodno sprovesti u oblasti vladavine prava. Postoji dosta posla koji je samo u odgovornosti Srbije i njenih vlasti. Dakle, postoje različite oblasti na kojima se mora raditi. Idealno bi bilo kada bi se njima bavili paralelno, na više koloseka, kako se ne bi gubilo vreme”, poručio je Han.

Ministraka Joksimović, koja se sastala i sa ambasadorima zemalja članica EU, izjavila je da je sa Hanom dogovrena dodatna nepovratna finansijska pomoć Srbiji

Najavila je potpisivanje dela pretpristupnih fondova u visini od 42 miliona evra do kraja juna od ukupno 138 miliona evra, kao i fonda za poljoprivrednike od 175 miliona evra bespovratne pomoći do 2020. godine.

“Do kraja juna očekujem da imamo dva nova poglavlja otvorena. Pretpostavljam da će to biti poglavlje 33 finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva”, rekla je Joksimovićeva.

Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da će nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija, preneli su beogradski mediji.

Podeli

Comments are closed.