Mladi profesionalci iz srpskih ministarstava ispraćeni na usavršavanje u inostranstvo

0

Petoro mladih profesionalaca iz srpskih ministarstava ispraćeno je iz Beograda na stručno usavršavanje na prestižnim evropskim univerzitetima.

Dušan Dulović i Tijana Radnov iz Ministarstva za evropske integracije, Sofija Milenković iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i Vladanka Raković i Jelena Drašković iz Ministarstva finansija najpre će provesti dve nedelje na pariskom univerzitetu SiansPo (SciencePo) a potom na Koledžu Evrope u Brižu, u Belgiji.

Na dogadjaju u EU info centru u Beogradu pozdravili su ih šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, državna sekretarka Ministarstva za evropske integracije Anja Rović i direktorka Britanskog saveta u Srbiji Kler Sirs.

Ambasador Fabrici je rekao da je to sjajna prilika da se profesionalcima iz Srbije, ali i regiona, omogući da prodju program obuke na univerzitetima u Francuskoj i Belgiji.

“SiansPo je verovatno najbolji fakultet za medjunarodne odnose u Francuskoj i Evropi, a Koledž Evrope je univerzitet za ljude koji će na kraju biti deo administracije EU”, naveo je Fabrici.

Šef Delegacije EU je rekao da bi voleo da je njemu neko ponudio takvu šansu. “Ja nisam imao šansu dok sam studirao, imao sam druge obuke, ali bih voleo da mi je neko ponudio da idem na SiansPo i u Briž. Mladja generacija uvek zaslužuje bolje”, rekao je Fabrici.

Državna sekretarka Rović je rekla da je suština projekta unapredjenje i jačanje administrativnih kapaciteta mladih državnih službenika u zemljama Zapadnog Balkana ali i jačanje regionalne saradnje.

Kler Sirs je rekla da su medju ciljevima Britanskog saveta na Zapadnom Balkanu podrška reformama, izgradnja kapaciteta institucija i poboljšavanje sposobnosti mladih ljudi.

Projekat razmene mladih državnih službenika sa Zapadnog Balkana pokrenula je Evropska komisija u kontekstu Berlinskog procesa i Agende povezivanja za Zapadni Balkan.

Cilj programa je da doprinese napretku u pristupnom procesu i produbi regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

Podeli

Comments are closed.