Mogerini: Balkan je Evropa

0

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je na otvaranju konferencije ambasadora EU izjavila je da je Balkan jedan od prioriteta Unije.

“Neki kažu da se radi o zadnjem dvorištu” rekla je Mogerini i naglasila da “nije (Balkan) zadnje dvorište: to je Evropa. I svaki put kad čujem ljude kako našim prijateljima na Balkanu govore: “Vaš put ka Evropi”, veoma se naljutim, jer Balkan jeste Evropa i mi to vrlo jasno vidimo kada se radi o bezbednosnim izazovima, putevima migranata, kada se radi o ekonomskim investicijama i mnogim drugim stvarima.

Ove godine smo na Balkanu videli napetosti koje zabrinjavajuće rastu u različitim trenucima, u različitim zemljama. Bilo je trenutaka krize, akutne krize, ali su posle svega naši prijatelji na Balkanu uvek, uvek uspevali da povrate posvećenost i potvrde sopstvenu volju i spremnost da napreduju na putu Evropske unije, na putu ka Evropskoj uniji – uvek, mi smo pomagali, a oni su to uradili. Zašto? Zato što verujem da stanovništvo (Balkana), tamošnje mlado stanovništvo, traži to od sopstvenih vođa, i to vođstvo vrlo dobro zna. Možda je teško, možda je izazovno, možda je ponekad i bolno raditi na pomirenju i dobrosusedskim odnosima, ali je to, na kraju, baš ono što vaši narodi traže od vas i to je ono što treba da ostvarite.

A mi smo tu da im omogućimo da to ispune. Ove nedelje ću se ponovo sresti sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i predsednikom (Kosova, Hašimom) Tačijem da bismo krenuli napred sa dijalogom između Beograda i Prištine. I mislim da možemo da postavimo kao sopstveni cilj da, do kraja ovog mandata, vidimo stvarne korake napred kod svakog od naših balkanskih partnera na njihovom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Moraćemo da radimo i van i unutar naše unije, ali mislim da je ovo realističan – i svakako ambiciozan – ali realističan i moguć i veoma potreban cilj našeg rada u godini pred nama”, rekla je Mogerini u obraćanju ambasadorima zemalja članica EU.

Njen ceo govor možete pročitati ovde

Podeli

Comments are closed.