Otvorena nova preduzeća i radna mesta širom Srbije uz pomoć Evropskog Progresa

0

Na završnoj svečanosti projekta Everopski PROGRES premijerka Srbije Ana Brnabić je ocenila da je partnerstvo Srbije i EU mnogo više od političkog procesa pridruživanja, već se radi o dubokoj i snažnoj saradnji u različitim oblastima. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović čestitala je opštinama koje su učestvovale u projektima Evropskog PROGESA koji su omogućili otvaranje 94 preduzeća i 700 radnih mesta. Šef elegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je za mart najavio novi projekat EU PRO koji će obuhvatiti 99 opština.

Brnabić: Najviše stranih investicija i najveća trgovinska razmena sa zemljama EU

Fonet

Premijerka Brnabić je istakla da Srbija ima najveću trgovinsku razmenu sa članicama EU, najviše robe izvozi na tržište Unije, a najveći deo stranih direktnih investicija dolazi iz zemalja EU.

Prema njenim rečima, brojni su programi saradnje sa Evropskom investicionom bankom kroz partnerstva sa malim i srednjim preduzećima i sa firmama početnicima.

Brnabić je rekla da je za modernizaciju i efikasnost javne uprave dobijena direktna budžetska podrška od 80 miliona evra, za prosvetu i obrazovanje dobijeno je 27 miliona evra, dok je za istraživanje, razvoj i nauku odobreno 50 miliona evra u naredne tri godine.

Premijerka je zahvalila EU i vladi Švajcarske koji su finansirali 254 projekta Evropskog PROGRESA, ponavljajujući da je strateški cilj i priortitet Srbije članstvo u EU.

“Srbija jeste Evropa”, rekla je Brnabić.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović čestitala je opštinama koje su učestvovale u projektima Evropskog PROGESA koji su omogućili otvaranje 94 preduzeća i 700 radnih mesta.

Deo projekta PROGRES bile su 34 lokalne samouprave iz kategorija najnerazvijenih opština, podsetila je ona i istakla da je dobro da će Srbija imati opštine koje će biti sposobne da koriste strukturne fondove Unije.

Joksimović je zahvalila EU koja je u projekat investirala skoro 20 miliona evra, i Švajcarskoj koja je uložila četiri miliona evra.

Fabrici: Novi projekat EU PRO će obuhvatiti 99 opština

Fonet

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se današnji dogadaj održava samo nedelju dana pošto je objavljena Strategija proširenja za Zapadni Balkan.

“Strategija je važna jer dolazi sa zadacima i reformama koje države kandidati moraju da ispune, ali baca svetlo i na drugi deo – poziv da se ojača evropsko angažovanje”, dodao je Fabrici, koji je za mart najavio novi projekat EU PRO koji će obuhvatiti 99 opština.

Prema rečima Fabricija, skoro 70 odsto pravnih tekovina primenjivaće se na lokalnom niovu i zato je potrebno ojačati kapacitete opština.

“Već sada EU je glavni ekonomski partner, najveći donator i investitor u Srbiji, podsetio je Fabrici i dodao da je zadovoljan ovim programom jer se tiče konkretnih ljudskih priča i unapređenja njihovog života na terenu.

Unija je projekat Evropski PROGRES finansirala sa 19,6 miliona evra i on je obuhvatao 34 opštine.

Ambasador Švajcarske Filip Ge rekao je da je uspeh ovog projekta ostvaren zahvaljujući predanosti i naporima koje su pokazale lokalne vlasti, civilno društvo, privatni biznis i sami građani.

On je najavio da je njegova država odvojila 100 miliona evra u narednih četiri godine za bilateralnu pomoć Srbiji, a program Evropski PROGRES biće nastavljen kroz projekat “Svis PRO” koji će se finansirati sa šest do sedam miliona evra.

Podeli

Comments are closed.