Pismo predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska članovima Saveta uoči neformalne večere i samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji

0

Sutra uveče, pre održavanja samita između EU i Zapadnog Balkana, sastaćemo se na neformalnoj radnoj večeri u Sofiji na poziv premijera Borisova. Kao što je planirano, naš razgovor će biti usmeren na inovacije i digitalnu ekonomiju – dve teme od strateškog značaja na agendi lidera. U belešci u prilogu se ističe da će to biti dve najvažnije teme našeg razgovora. Bićete pozvani da odgovorite na dva pitanja: Šta bi EU trebalo da uradi na nivou Unije kako bi podržala i podstakla razvoj revolucionarnih inovacija? i, Na koji način EU može postati jedan od velikih igrača u oblasti velikih podataka? To će biti otvorena debata. U ovoj fazi nećemo usvajati pisane zaključke na tu temu, ali će ona kao i obično pomoći u donošenju odluka na junskom sastanku Evropskog saveta.

Na sastanku ćemo se osvrnuti i na nedavna dešavanja u svetu, konkretno ona koja se tiču odluka predsednika Trampa o Iranu i trgovini, kao i na najnovije, dramatične događaje u Gazi.

Kada je u pitanju odluka SAD-a da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ja sam zamolio troje lidera – potpisnika sporazuma – premijerku Mej, kancelarku Merkel i predsednika Makrona, da izlože svoje viđenje situacije. Voleo bih da naša debata još jednom potvrdi da dokle god Iran bude poštovao odredbe sporazuma, da će ih i EU poštovati. O ovome smo već razgovarali sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Nemačkom i Francuskom, koje ulažu veliki napor da očuvaju sporazum. Visoka predstavnica Mogerini bi takođe trebalo da nam izloži najnovija dešavanja, kao i predsednik Junker koji će dati svoje mišljenje o tome na koji način se interesi evropskih kompanija koje ostvaruju ekonomsku saradnju sa Iranom mogu sačuvati.

Što se tiče trgovinskih mera SAD-a, predsednik Junker će reći nešto više o aktuelnoj situaciji. Kao što znamo, tarife na čelik i aluminijum se ne mogu pravdati državnom bezbednošću. Zato smo se u martu dogovorili da ćemo tražiti trajno izuzeće EU od plaćanja tarifa i snažno podržali napore korake koje je Evropska komisija preduzela u cilju potpune zaštite interesa EU. To uključuje mogućnost adekvatnih i proporcionalnih protivmera, u skladu sa pravilima STO. Podsećamo na evropsku posvećenost snažnim transatlantskim odnosima kao kamenu temeljcu bezbednosti i prosperiteta SAD i EU, ali istovremeno ističemo i podršku dijalogu o trgovinskim pitanjima od zajedničkog interesa. Sutra uveče ću predložiti da se toga čvrsto držimo. Obnovljena i nedvosmislena podrška Evropskoj komisiji će osnažiti našu poziciju u pregovorima sa SAD-om. To je jedini način da zaštitimo interese Evrope. Jasno je da nije EU ta koja izlaže transatlantske odnose riziku. Ali moramo da budemo sigurni da smo učinili sve što je u našoj moći – i u skladu sa međunarodnim pravilima trgovine – da izbegnemo negativan scenario.

Narednog dana ćemo se sastati sa našim zapadnobalkanskim partnerima po prvi put posle 15 godina. Nedavna poseta regionu me je uverila da je EU jedini parner kome je zaista stalo do stabilnosti regiona i prosperitetne budućnosti njegovih građana, budući da se prema regionu ne odnosimo kao prema geopolitičkoj partiji šaha, sa građanima kao pionima. Obe strane bi trebalo da ostanu snažno posvećene evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Ali osim političkih deklaracija o budućnosti, moramo sada i ovde da pokažemo da nam je stalo do privrednog razvoja Zapadnog Balkana. Ulaganje u infrastrukturu i jačanje veza između ljudi unutar Zapadnog Balkana i sa EU je u najboljem interesu same EU. A cilj našeg samita je da to i dokažemo.

Podeli

Comments are closed.