Podrška EU evrointegraciji Srbije

0

Tokom svoje prve zvanične posete Briselu premijerka Srbije Ana Brnabić dobila je ohrabrenja za evropski put Srbije. Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da “nema sumnje da Srbija pripada EU i da će vrlo brzo postati član evropske porodice”. Han je naglasio da je put Srbije ka EU “isključivo u njenim rukama” i zahvalio na odgovornoj ulozi koju ima kao “ključni igrač koji vodi računa o razvoju regiona”.

Posetu Briselu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otpočela je u Evropskom parlamentu. Zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, premijerka se sastala sa poslanicima i predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

U saopštenju iz kabineta premijerke Brnabić navodi se da su razgovarali o procesu pristupanja Srbije EU i reformskim procesima na tom putu, kao i jačanju ekonomske i političke saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Ona je ponovila da je proteklih godina Srbija usvojila i da sprovodi veoma ambicioznu ekonomsku reformsku agendu, da ulaže velike napore u izgradnju društva zasnovanog na vladavini prava i moderne i uspešne države.

Brnabić je naglasila da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije i da zvanični Beograd čini sve kako bi se održala pozitivna dinamika pregovora i otvaranja poglavlja, navodi se u saopštenju.

U izjavi za medije nakon sastanka izvestilac Mekalister je rekao da mnoge njegove kolege iz različitih političkih grupa podržavaju put Srbije ka EU.

“Pozivam zemlje članice da otvore naredna poglavlja do kraja ove godine. Mislim da je to zasluženo i da treba podržati proevropske integracije”, poručio je Mekalister.

Podeli

Comments are closed.