Srbija parafirala sporazum sa Fronteksom o boljem upravljanju migracijama

0

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos parafirali su sporazum Srbije i Evropske unije o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) u Srbiji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, komesar Avramopulos je kazao da je parafiran sporazum koji će unaprediti bezbednost na spoljnim granicama EU, kao i bolje upravljanje migracijama.

On je naveo da će taj sporazum omogućiti Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu da sprovodi granične provere na teritoriji Srbije, navodeći da će pružati podršku u sprovdjenju granične kontrole, ali da neće preuzimati zadatke ili nadležnosti od domaćih organa.

Avramopulos je istakao da sporazum sa Srbijom nije jedini koji ostvaruju u regionu Zapadnog Balkana, dodajući da sa zemljama iz tog regiona žele da ostvare saradnju.


Prema njegovim rečima, sve te aktivnosti deo su celokupnog procesa približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

“Ostvarivanje saradnje sa Vladom Srbije doprinosi ostvarivanju drugih ciljeva uz podršku EU. Hajde da ovaj podsticaj iskoristimo u najvećoj meri za Zapadni Balkan”, kazao je on i dodao da svi zajedno u regionu treba da rade na suzbijanju svih vidova kriminala medju kojima su borba protiv terorizma i trgovine oružjem.

Avramopulos je dodao da podržava državljane Srbije na njihovom putovanju ka EU i želi im da ih ništa ne ugrozi na tom putu.

On je kazao da je od suštinskog značaja da se proaktivno deluje i da se ostvare napori u rešavanju migracija, kao i da želi da se sa Srbijom ojača saradnja i u tom pogledu.

“Srbija je sjajana evropska zemlja sa sjajnim ljudima. Iskreno se nadam da će se uskoro otvoriti vrata za punopravno članstvo u EU. Nastaviću da pružam punu podršku Vladi Srbije na ostvarivanju naše zajedničke agende na putu ka EU”, kazao je on.

Stefanović je kazao da je Srbija istinski posvećena suprotstavljanju svim oblicima kriminala i da je za državu važno da u saradnji sa svim medjunarodnim partnerima učini sve što je potrebno kako bi njeni gradjani bili bezbedni.

Fonet

“Za Srbiju je važno da učini sve što je potrebno da osigura da se njeni gradjani slobodno kreću, a to samo možemo uraditi u bliskoj saradnji sa svima”, kazao je ministar.

Podsetio je da je Evropska unija tokom migrantske krize posmatrala Srbiju kao državu članicu i olakšala joj borbu sa migracijama.

“Za nas je sporazum važan jer daje nove mogućnosti Srbiji i omogućava lakšu borbu protiv migracija i veću bezbednost i zaštitu gradjana Srbije”, kazao je Stefanović.

Dodao je da će sporazum biti upućen Skupštini Srbije na ratifikaciju.

Rekao je da je sa Avramopulosom razgovarao i o zajedničkim aktivnostima na suprotstavljanju kriminalu, kao i o tome šta Srbija može uraditi kako bi se smanjili rizici i kako bi mogućnost nastajanja krivičnih dela bila sve manja.

Podeli

Comments are closed.