Uzbunjivači su preko potrebni a borba potiv korupcije ključna za evrointegracije

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbiji preko potrebni uzbunjivači, ljudi koji ukazuju na korupciju, i dodao da se nada da će Srbija promeniti odnos prema njima, jer je to, kako ističe, važno za napredak zemlje.

Na otvaranju međunarodne konferencije “Glasna Pištaljka: Uzbunjivači i novinari protiv korupcije” koja se održava u okviru projekta koji sufinansira Delegacija EU u Srbiji, predsednik Vučić je ocenio da je “korupcija  teška bolest, veliko zlo i prava pošast savremenog doba i uzbunjivači su nam preko potrebni”.

On je rekao da je zadovoljan što smo je pre tri godine počela da primena Zakona o zaštiti uzbunjivača, te ocenio da je Srbija u mnogo čemu, ne samo u regionu, po tom pitanju među najboljima.

Ukazao je na dobru praksu da zaposleni u pravosuđu odlaze na sertifikovane obuke u vezi sa tom temom, navodeći da je već 800 sudija, kao i 100 tužilaca i 100 advokata tu obuku prošlo i već se, kaže, vide rezultati.

“Mislim da je pravda nešto što je našem društvu najpotrebnije”, poručio je Vučić.

Ističući da je Zakon o zaštiti uzbunjivača dobar, Vučić je rekao da se može reći da smo jednu oblast “relativno dobro” pokrili, a da je potrebna promena svesti, da budemo samokritični i gledamo u budućnost.

Fabrici: Borba protiv korupcije ključni element proširenja EU

Šef Delegacije EU Sem Fabrici istakao je da sveobuhvatna borba protiv korupcije zahteva transparentnost rada državnih organa i institucija, navodeći da je EU u poslednjem izveštaju navela da je učinjen napredak u toj oblasti, ali i da ima još toga da se uradi.

“EU je saveznik u vašem poslu. Ovde smo i nastavićemo da podržavamo Srbiju da dostigne ciljeve”, rekao je Fabrici i najavio podršku od pet miliona evra ove godine za civilno društvo kao podršku u borbi protiv korupcije.

Fabrici je na konferenciji o važnosti uzbunjivača koja je održana u SANU rekao da je borba protiv korupcije jedan od najviših prioriteta Srbije i predstavlja ključni element procesa proširenja EU.

Rekao je da mu je drago da je Srbija na dobrom putu, ukazujući da je Zakon o zaštiti uzbunjivača koji je usvojen pre nekoliko godina odličan.

Navodeći da je jedna od preporuka u vezi sa Poglavljem 23 borba protiv korupcije, Fabrici je ukazao da delimičan pristup tom problemu nije opcija i da je potrebna nulta tolerancija za taj “rak sistema”.

“Ako ceo sistem ne bude aktiviran, korupcija će se provući. Sve institucije moraju zajedno da rade. Ukoliko Srbija želi da bude članica EU, poreban je jedan koherentan pristup”, poručio je Fabrici.

Upozorio je da nedostatak transparentnosti i nadzora javnosti može da dovede do sukoba interesa što se kasnije može negativno odraziti na razvoj privrede.

Prema njegovim rečima, sistem mora da omogući novinarima istraživačima, kao i uzbunjivačima zaštitu prilikom ukazivanja na loše stvari u društvu.

Fabrici je rekao da pravosuđe u zaštiti uzbunjivača ima ključnu ulogu, kao i da je u borbi protiv korupcije važno da se ne ograniči sloboda medija.

Zaključio je da će želja Srbije da se bori protiv korupcije dovesti do internih reformi i da će, kako kaže, EU to podržati.

Bivši direktor Hitne pomoći u Beogradu Borko Josifovski preneo je na konferenciji svoje iskustvo kada je ukazao na spregu lekara Hitne pomoći i pogrebnika, a zbog čega je, kaže, završio na “stubu srama” i zbog čega je smenjen.

Rekao je da su ga tada nazivali ludakom i šarlatanom.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević naveo je da su u prethodne tri godine prijavljena 568 predmeta u vezi sa zaštitom uzbunjivača, a rešeno je 497 predmeta.

Kada je reč o privremenim merama pre pokretanja spora, Milojević kaže da ih je bilo 79, a samo jedan predmet od toga nije rešen.

Napomenuo je da je Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije od 2013. do 2018. godine i pratećim akcionim planom predviđeno uspostavljanje efikasne i delotvorne zaštite lica koja prijavljuju sumnju na korupciju, odnosno uzbunjivačima.

Podeli

Comments are closed.