„Blizu 300.000 zaposlenih u Srbiji radi u kompanijama iz Evropske unije, čije investicije su od 2010. godine do danas dostigle 20 milijardi evra“, rekao je Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji na 15. godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama.

Na konferenciji je predočena takozvana Siva knjiga, koja sadrži sto ključnih preporuka za unapređenje poslovanja u Srbiji, i to 15. godinu zaredom u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Neke od promena koje su prethodnih godina proizišle iz ove publikacije su automatska overa zdravstvene knjižice, uvođenje elektronskih građevinskih dozvola, uvođenje e-recepata u zdravstu, i drugo.

„Siva knjiga se sastoji od preporuka koje su zasnovane na širokoj bazi iskustava prikupljenih sa ’terena’. Ovo su iskustva iz projekata, investicija, poslovnih transakcija i mnogih drugih životnih situacija koje su doprinele onome što je zapravo plan za reformu“, rekao je ambasador Žiofre.

„Veoma sam srećan što mogu da primetim da preporuke Sive knjige direktno i eksplicitno rade na olakšavanju napretka Srbije na putu evropskih integracija. Smatram da je to od najveće važnosti, jer je proces proširenja EU i jasna perspektiva članstva bio i ostaje ključni pokretač ekonomskog i društvenog prosperiteta u Srbiji“, zaključio je ambasador.

Dejan Đokić ispred NALED-a kaže da su digitalizacija, transparentnost i usklađenost za evropskim standardima zajednički imenitelji svih reformi.

Ministarka za evrointegracije, Tanja Miščević, istakla je dva važna elementa reformi, koji jesu suštinski koraci na putu evrointegracija, ali i reforme Srbije – to su vladavina prava i borba protiv korupcije.

„Čuli smo da postoje 22 preporuke, koje imaju oznaku EU preporuka“, rekla je ministarka, napomenuvši da je za samo četiri meseca urađeno mnogo u tom domenu.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je ovo 15. izdanje Sive knjige važnije nego ikada.

„Nemamo nikakvo neslaganje u tome da su ovo prioriteti koje bi trebalo da ostvarimo“, rekla je premijerka.

„Naš zadatak, zadatak Vlade jeste da se borimo za svaki dinar, svaki evro, svaki dolar investicija“, dodala je.

Predsednica Vlade je najavila digitalizaciju zdravstva, a pohvalila je i platformu e-Agrar, koja je već zaživela.

Na skupu su se obratili i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara, a o  Vladinim prioritetima i reformskoj agendi za 2023. godinu, govorili su i ministar finansija Siniša Mali i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.