Ključevi 270 novoizgrđenih stanova u naselju Kamendin uručeni su izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ceremonija je održana na Svetski dan izbeglica, a stambene zgrade su izgrađene u okviru Regionalnog stambenog programa (RHP), čiji najveći donator je Evropska unija.

Među svim projektima koje EU finansira, najveću radost donose oni koji se fokusiraju na ljude, njihova prava, dostojanstvo i sreću, kaže šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom.

„Važno je da zapamtimo da RHP ne obezbeđuje samo stambeni prostor, već pokazuje i kako regionalna saradnja može uspešno rešavati pitanja od zajedničkog interesa“, poručuje Engstrom.

Srbija dobro napreduje, od predviđenih 7300 stambenih jedinica, do sada je useljeno preko polovine, napominje Engstrom. Najavljuje i da će EU nastaviti da podržava program do završetka aktivnosti, što je planirano da se desi krajem 2021. godine.

U Srbiji se trenutno gradi 827 stanova u 25 jedinica lokalne samouprave širom zemlje, navodi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On smatra i da to potvrđuje obim i ozbiljnost, kao i kontinuitet u pristupu rešavanju problema izbeglica.

„To je naša nacionalna, međunarodna, ali pre svega civilizacijska obaveza i naš najbolji doprinos realizaciji globalnih napora za zaštitu ljudskih prava izbeglica, kao jedne od najranjivijih socijalnih kategorija na svetu“, ističe ministar Dačić.

RHP je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku Evropske unije, OEBS-a, Švajcarske, Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Italije, Nemačke i drugih partnera i zemalja.