U Beogradu su danas, 20. juna 2022. godine, na Svetski dan izbeglica, uručeni ugovori o kupovini 60 stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Beograda.

Sredstva za kupovinu ovih stanova obezbeđena su iz Fonda Regionalnog stambenog programa,  koji u Srbiji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, a najveći donator je Evropska unija.

„Siguran sam da, danas, na Svetski dan izbeglica, svi delimo isti osećaj da najveće zadoovljstvo pričinjavaju oni projekti koji su usmereni na ljude, na njihova prava, sreću i dostojanstvo. Poštovanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, zajedno sa ravnopravnošću i slobodom, jedne su od osnovnih vrednosti Evropske unije”, rekao je šef za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini.
Dodao je i je da danas u Evropi, zbog agresije Rusije nad Ukrajinom, čitave porodice napuštaju svoje domove i beže od strahota rata.
“Ljudska patnja je zajednička svim ratovima i ljudi kojima danas uručujemo ugovore prošli su kroz te strahote. Za sve nas je ovo emotivan momenat, a posebno za vas koji od danas imate novi dom i bolju budućnost. Ovaj program ne podrazumeva samo rešavanje stambenog pitanja, već i jača regionalnu saradnju. Srbija je do sada ostvarila značajan napredak i završeno je više od 6160 stambenih jedinica. Naš cilj je broj od 7586 uručenih ključeva i EU ostaje posvećena tome”, rekao je Bertolini.

Događaju su prisustvovali i Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nataša Stanisavljević, sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, Jan Bratu, ambasador, šef Misije OEBS u Srbiji, Stefani Krauze, vršilac dužnosti šefa Predstavništva UNHCR u Srbiji, Ričard Holi, šef Kancelarije za saradnju Ambasade Švajcarske u Srbiji, Daniel Mohseni, drugi sekretar Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i drugi predstavnici donatora, međunarodnih organizacija i institucija.

Komesar Vladimir Cucić zahvalio je donatorima i partnerima na saradnji u okviru RSP, a korisnicima poželeo dug i srećan život, sada u svome.

– Komesarijat je do sada stambeno zbrinuo više od 25.000 izbegličkih i raseljeničkih porodica, donatorskim ali najvećim delom budžetskim sredstvima Republike Srbije. Samo u Beogradu rešeno je stambeno pitanje za 198 porodica. Dodatno smo ekonomski osnažili više od 22.000 porodica da započnu svoj posao. Nastavićemo da radimo i zbrinjavamo sve dok ima onih koji su  u potrebi – rekao je Cucić.

Regionalni  stambeni program  zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope,  a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Podrška EU miru, pomirenju i dobrosusedskim odnosima u Srbiji dostigla je više od 300 miliona evra. Pomoć je usmerena na jačanje regionalne saradnje i stabilnosti, kao i rešavanje bilateralnih pitanja i nasleđa iz prošlosti. EU je osigurala 74 miliona evra za podršku stanovanju i zapošljavanju najugroženijih izbegličkih porodica i interno raseljenih osoba. Cilj regionalnog programa koji se sprovodi u ovom sektoru jeste poboljšanje kvaliteta života 74.000 ljudi, odnosno oko 27.000 porodica sa područja bivše Jugoslavije. Ukupni budžet procenjuje se na približno 584 miliona evra za petogodišnje razdoblje.

Pomoć EU sprovodi se u saradnji sa Vladom Srbije, a donacije se koriste za unapređenje razvoja Srbije. Evropska unija ostaje najveći oslonac i donator Srbije u podršci reformama i jačanju institucija neophodnih za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, izgradnju poverenja i razvoj saradnje.