Povodom Međunarodnog dana Roma 8. aprila, potpredsednica Komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova, komesarka Helena Dali i komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji, izdali su sledeće saopštenje:

„Na Međunarodni dan Roma, slavimo našu najveću evropsku manjinu.

Slavimo njihovu raznolikost, jezik, umetnost i kulturu i njihov doprinos evropskoj istoriji.

Svedočimo ohrabrujućim događajima u nekoliko država članica i zemalja proširenja koje aktivno rade na rešavanju problema anticiganizma i bore se protiv diskriminacije Roma.

Ipak, napredak je previše spor i neznatan. Preveliki broj Roma i dalje nema ravnopravan pristup obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj nezi ili stanovanju.

Moramo zajedno da delujemo na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou i da delujemo sa Romima, kako bismo postigli stvarnu jednakost u njihovim svakodnevnim životima.

Ove godine, udružujemo snage sa Savetom Evrope i projektom EQUIROM kako bismo se izborili sa stereotipima o Romima u medijima. Želimo da podstaknemo pozitivne narative, da se fokusiramo na Romkinje i romsku omladinu te da gradimo svest o romskoj kulturi i istoriji, uključujući holokaust Roma.

Pozivamo članice EU i zemlje u procesu proširenja da primene sve mere u okviru Evropskog strateškog okvira za Rome i da pojačaju napore za borbu protiv anticiganizma i stereotipa o Romima. Zajedno moramo da jačamo kulturu podrške i inkluzije kao i poštovanja doprinosa Roma našem evropskom kulturnom nasleđu.“

Pročitajte još

Put od nekoliko koraka do novog doma i boljeg života

Obeležavamo Međunarodni dan Roma

Uključivanje istorije i kulture Roma u školske programe u Srbiji

Romska kultura i njen doprinos interkulturalnosti u Srbiji

Kontekst

Romi su najveća etnička manjina u Evropi sa između 10 i 12 miliona pripadnika, od kojih preko šest miliona živi u EU, a četiri u zemljama proširenja (region Zapadnog Balkana, Turska, Ukrajina, Republika Moldavija i Gruzija).

Iako je njihov status donekle poboljšan kako u EU tako i u zemljama proširenja, prevashodno po pitanju obrazovanja, pred Evropom je i dalje dug put ka postizanju jednakosti za Rome. Marginalizacija je i dalje prisutna, a mnogi Romi se suočavaju sa diskriminacijom, antirasizmom i anticiganizmom, kao i socioekonomskom isključenošću.

Prema anketi Evropske agencije za osnovna prava iz 2022, mnogi Romi i dalje ne mogu da ostvare osnovna prava u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene nege i stanovanja. U Saopštenju Komisije od 9. januara 2023, u kome se revidiraju nacionalni strateški okviri u zemljama Evropske unije i Zapadnog Balkana, ističe se potreba za većom posvećenošću na nivou EU i nacionalnom nivou.

Novi Strateški okvir EU o Romima, koji je Komisija predstavila u oktobru 2020, iznosi nove ciljeve i preporuke za ostvarivanje napretka u pružanju vitalne podrške koja je preko potrebna velikom broju Roma u EU. U dokumentu se promoviše jednakost, inkluzija i njihovo učešće u spoljnim aktivnostima, konkretno u politikama proširenja i susedstva. Pomenuti Strateški okvir predstavlja direktni doprinos sprovođenju Akcionog plana EU protiv rasizma za period 2020-2025, i zalaganju predsednice fon der Lejen za Uniju jednakosti.

U okviru programa Građani, jednakost, prava i vrednosti za 2023, Evropska komisija je na raspolaganje stavila 20 miliona evra za projekte posvećene borbi protiv svih oblika diskriminacije. Cilj poziva za dostavljanje predloga projekata za unapređenje jednakosti i borbu protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije jeste podrška sprečavanju i borbi protiv netolerancije, rasizma, ksenofobije i diskriminacije, naročito na temelju rase ili etničke pripadnosti, religijskih ubeđenja, seksualne orijentacije, rodnog identiteta, uključujući one oblike koji se manifestuju kao anticiganizam.

Za više informacija

Projekat EQUIROM [link dostupan od 11. aprila]

Jednakost, inkluzija i participacija Roma u EU

Podrška EU integraciji Roma na Zapadnom Balkanu

Anketa – Anketa o Romima Agencije Evropske unije o osnovnim pravima iz 2022.

Saopštenje – Izveštaj o proceni strateških okvira za Rome država članica

Savet Evrope – Strateški akcioni plan za Rome za period 2020-2025