Melodije poznatih kopozitora klasičnih numera Verdija, Villa-Lobosa, Musgorskog, kao i potpuno nove kompozicije mladih kompozitora iz država Zapadnog Balkana odzvanjali su Novosadskom sinagogom na koncertu Omladinskog orkestra Zapadnog Balkana (WBYO) .

Koncert pod nazivom „Western Balkans Go Pop & Rock“ deo je šire serije nastupa započetih 27. jula, a koji se održavaju u različitim gradovima širom Zapadnog Balkana.

Posetioci u Novosadskoj sinagogi uživali su u nezaboravnoj noći ispunjenoj ekskluzivnim nastupima, potpuno novim aranžmanima poznatih rok i pop pesama sa Zapadnog Balkana te repertoaru koji slavi jedinstveni duh regiona.

Tako je mnogobrojna publika mogla da čuje i kompozicije koje spajaju melodije grupe SMAK, Tajči, Zdravka Čolića, u izvedbi 66 mladih muzičarki i muzičara.

WBYO, osnovan 2019. godine, predstavlja platformu za mlade umetnike iz regiona, sa ciljem promocije bogate kulturne baštine i živahne muzičke scene Zapadnog Balkana. Ovaj orkestar pruža priliku mladim muzičarima da se međusobno upoznaju, stvaraju i nastupaju zajedno, rušeći barijere i negujući dugotrajan mir kroz muziku.

Desar Sulejmani, umetnički direktor WBYO, istakao je značaj ovog projekta:

„WBYO je izvanredan projekat koji povezuje ceo region Zapadnog Balkana i pruža profesionalnu platformu za mlade muzičare. Ima za cilj da mladim generacijama prenese zajedničke evropske vrednosti koje će biti garant mirnog regiona u Evropi. Uvek je veliko zadovoljstvo raditi sa WBYO i osetiti energiju celog regiona. To je vredan projekat za ovo područje i njegove ljude”.

Koncert u Novom Sadu još jednom je potvrdio značaj WBYO kao inicijative koja ne samo da promoviše muziku, već i gradi mostove među mladima u regionu, podstičući saradnju i zajedničko stvaralaštvo.

Projekat Western Balkans Youth Orkestar kofinansira Evropska unija.